Törökország kiterjeszti az építési vállalkozók ellen folytatott vizsgálatot, akiket a pusztító földrengés után a biztonsági előírások megsértésével gyanúsítanak – közölte a török belügyminisztérium a Reuters szerint. Eközben Törökország folytatja a károsultak ideiglenes elhelyezését.

Szulejmán Soylu török belügyminiszter elmondta, hogy eddig 564 gyanúsítottat azonosítottak, 160 embert hivatalosan letartóztattak, és még sokakat kihallgatnak.

Recep Tayyip Erdogan török elnök ígéretet tett arra, hogy egy éven belül újjáépítik az összeomlott házakat.

A két évtizede hatalmon lévő Recep Tayyip Erdogan négy hónapon belül választások elé néz. A közvélemény-kutatások már a földrengés előtt is azt mutatták, hogy a megélhetési költségek drasztikus emelkedése miatt nyomás alatt van, ami csak tovább súlyosbodhat, mivel a katasztrófa megakasztotta a mezőgazdasági termelést.

Már több mint 43 ezren vesztették életüket

Szulejmán Soylu azt is elmondta, hogy mintegy 313 ezer sátrat állítottak fel, és 100 ezer konténerházat telepítenek a földrengés sújtotta övezetben, melyek átmeneti otthont nyújtanak.

Az e havi pusztító földrengésekben elhunytak száma Törökországban 43 556-ra emelkedett.

Szulejmán Soylu arról is beszélt, hogy a február 6-i első rengést követően 7930 utórengés volt, és hogy több mint 600 ezer lakás és 150 ezer üzlethelyiség szenvedett legalább közepes károkat.

Murat Kurum török urbanizációs miniszter elmondta, hogy 164 ezer épület, több mint 530 ezer lakással együtt megsemmisült vagy súlyosan megrongálódott a földrengés következtében.