Sem Erdogan, sem Kilicdaroglu nem érte el az 50 százalékos küszöböt, amely ahhoz kell, hogy elkerüljék a május 28-án tartandó második fordulót.

Az elnökválasztáson nemcsak arról döntenek, hogy ki vezeti Törökországot, hanem arról is, hogy az ország visszatér-e egy szekulárisabb, demokratikusabb útra, valamint hogyan kezeli majd a súlyos megélhetési válságot, és hogyan kezeli az Oroszországgal, a Közel-Kelettel és a Nyugattal fenntartott kulcsfontosságú kapcsolatokat. 

Kép: Reuters

Kilicdaroglu, aki azt mondta, hogy ő lesz a befutó, türelemre szólította fel támogatóit, és azzal vádolta Erdogan pártját, hogy beavatkozik a szavazatszámlálásba és az eredmények közlésébe, számol be róla a Reuters. 

Erdogan azonban jobban teljesített, mint azt a választások előtti közvélemény-kutatások előre jelezték, és magabiztos hangulatban jelent meg, amikor támogatóihoz szólt.

Már 2,6 millió szavazattal megelőztük legközelebbi riválisunkat. Arra számítunk, hogy ez a szám a hivatalos eredményekkel tovább nő

– mondta Erdogan.

97 százalékos feldolgozottságánl Erdogan a szavazatok még 49,39 százalékával vezetett, Kilicdaroglu pedig 44,92 százalékkal – közölte az Anadolu állami hírügynökség. A törökországi Legfelsőbb Választási Bizottság az urnák 91,93%-ának megszámlálása mellett Erdogannak 49,49%-ot adott.

Erdogan több ezer szavazója gyűlt össze a párt ankarai székháza előtt zászlókat lengetve. Néhányan az utcán táncoltak.

Tudjuk, hogy ez még nem éppen ünneplés, de reméljük, hogy hamarosan ünnepelni fogjuk a győzelmét. Erdogan a legjobb vezetője ennek az országnak, és szeretjük őt

– mondta a 39 éves Yalcin Yildrim, aki egy textilgyár tulajdonosa.

A választások előtti közvélemény-kutatások nagyon szoros eredményt jósoltak, némi előnyt tulajdonítva a hatpárti szövetség élén álló Kilicdaroglunak. Pénteken két felmérés is az 50%-os küszöb fölött mutatta őt.

Kép: Reuters

A 85 millió lakosú ország – amely már így is küzd a magasra szökő inflációval – most két hétig tartó bizonytalansággal néz szembe, amely megrázhatja a piacokat, és az elemzők a helyi valuta és a tőzsde ingadozására számítanak.

A következő két hét valószínűleg a leghosszabb két hét lesz Törökország történetében, és sok minden fog történni. Jelentős összeomlásra számítok az isztambuli tőzsdén és sok ingadozásra a valutában

– mondta Hakan Akbas, a Strategic Advisory Services tanácsadó cég ügyvezető igazgatója.

 

Mélypontra süllyedt a török líra árfolyama a választások nyomán

Nem tett jó az immár tíz éve folyamatosan értékét vesztő török fizetőeszköznek az elnökválasztás első fordulójának bizonytalansága.
Bővebben -->

Egyelőre nem világos, hogy mennyire lesz szoros a várható második forduló, és már most komoly találgatások vannak arról, hogy mi lesz a szavazatok 5 százalékával, amely a választás harmadik jelöltjére, az ultranacionalista Sinan Oganra ment. Tudja, hogy mindkét vezető megpróbál majd udvarolni neki, és minden bizonnyal kemény feltételeket szab majd – írja már a BBC.

Ha támogatni is fogja valamelyik jelöltet, az ő szavazói már korántsem biztos, hogy ugyanúgy tesznek majd.

Vlagyimir Putyin elnök egyik legfontosabb szövetségesének, Erdogannak az esetleges győzelének a Kreml örül majd,  de elkeseríti majd a Biden-kormányzatot, valamint számos európai és közel-keleti vezetőt, akiknek gondja volt Erdogannal. 

Kép: Reuters

Az minden esetre igaz, hogy Törökország leghosszabb ideje hivatalban lévő vezetője globális szereplővé tette a NATO-tag és Európa második legnagyobb országát, olyan megaprojektek révén modernizálta, mint az új hidak és repülőterek, és kiépített egy külföldi államok által is keresett fejlett fegyveripart.

Az Európai Unió ajtaja nem nyílik ki automatikusan Ankara előtt

Mivel a török elnök az utóbbi években egyre inkább tekintélyelvűvé vált, ez lehetővé tette az EU-nak, hogy jogosan zárjon ki minden komoly vitát Ankarával az esetleges tagságról. A vasárnapi választás viszont új fejezetet nyithat.