Dmitro KulebaUkrajna külügyminisztere Facebook-bejegyzésében jelentette be, hogy a történelemben először a nagyköveteket nyílt pályázattal fogják kiválasztani Ukrajnában. 

A tárcavezető a nők jelentkezését különösen várja, hogy a nemek lehetőség szerint egyenlő arányban képviseltessék magukat az ukrán diplomácia új soraiban. 

A miniszter bejegyzésében kifejtette:

a lépésre a munkaerőhiány miatt volt szükség és nagy az esélye annak, hogy afrikai országokban fogják elhelyezni a most megválasztott nagyköveteket, attasékat. 

Dmitro Kulebának meggyőződése, hogy Ukrajnában erős és profi emberek vannak, a probléma azonban vagy az, hogy még nem találta meg őket a kormány, vagy a célközönség nem ismeri a felkínálkozó lehetőséget.

A feladatkör rendkívül nehéz, de cserébe Ukrajna nagyköveteként utazhatnak a világban. Az ukrán kormány eddig példátlan lépése, hogy a nagyköveti pozícióra diplomaták és civilek is jelentkezhetnek.

A jelentkezők a kínai, indiai és brazil nagykövetségre már nem juthatnak be, mert azokra a posztokra már kiválasztották a megfelelő személyeket.