Hivatalosan már húsz tagállam támogatja Ukrajna NATO-tagságát – közölte hivatalos Facebook-oldalán Ihor Zsovkva, az ukrán elnöki hivatal helyettes vezetője.

Az ukrán politikus beszámolója szerint Kanada volt a legutóbbi állam, amely biztosította támogatásáról Ukrajnát, hogy az Oroszország által tavaly februárban megtámadott állam is csatlakozhasson a transzatlanti szövetséghez.

Ugyanis Justin Trudeau kanadai miniszterelnök június 10-i kijevi látogatásakor egy közös nyilatkozatot írtak alá, amely szerint Kanada támogatni fogja Ukrajna NATO-tagsági kérelmét, amint a körülmények lehetővé teszik.

Kijevnek az összes NATO-tagállam beleegyezésére szüksége van ahhoz, hogy a NATO tagja lehessen, ami azt jelenti, hogy Kijev kérelmét 31 országnak kell jóváhagynia.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök 2022. szeptember 30-án nyújtotta be az ország NATO-tagság iránti kérelmét. A Financial Times 2023 áprilisában arról írt, hogy a szövetség számos tagállama támogatta, hogy Ukrajna „térképet" kapjon a NATO-csatlakozáshoz. Jens Stoltenberg NATO-főtitkár szerint azonban Ukrajna csupán a háború lezárta utána válhat a NATO teljes jogú tagjává.

 

Kanada több százmillió dolláros katonai támogatást nyújt Ukrajnának

Kanada az árvízkárok enyhítésére 10 millió dolláros gyorssegélyt nyújt Ukrajnának, és további 375 millió dollár értékű katonai felszerelést juttat el Kijevnek az ukrán katonai ellentámadás támogatása érdekében – közölte Justin Trudeau kanadai miniszterelnök szombati kijevi látogatásán. „Emellett a mai napon bejelentem, hogy Kanada részt vesz az ukrán vadászpilóták többnemzetiségű keretek között megvalósuló képzésében, valamint Ukrajna vadászrepülőgép-programjának támogatásában" – tette hozzá a kanadai kormányfő.