Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) szerint az Ukrán Fegyveres Erők egyik, a Herszon régióban állomásozó és a frontvonalon harci feladatokat ellátó katonai egységének szerződéses katonanője – az orosz hírszerző szolgálat utasítására – az ukrán biztonsági és védelmi erők pilóta nélküli légi járműveiről gyűjtött információkat.

Az oroszok mindenekelőtt a Dnyeper jobb partjára és Herszon régióra voltak kíváncsiak, ahol az ukránok kémdrónokat használtak

tudósít az Ukrainszka Pravda.

Az orosz katonai hírszerzés (GRU) ügynöke emellett igyekezett információkat gyűjteni az ukrán csapatok lehetséges ellentámadási műveleteiről. Ezenkívül megfigyelte a légvédelem tüzelőállásait a térségben – tette hozzá az SZBU.

Az ukrán biztonsági szolgálat szerint

az oroszok megígérték a nőnek, hogy „evakuálják" az Orosz Föderációba, és orosz útlevelet állítanak ki neki, ha sikeresen teljesíti a feladatokat.

Az SZBU tisztjei végül július 16-án vették  őrizetbe, miközben titkos információkat próbált szerezni ukrán katonai létesítményekről.

A nyomozás szerint a nőt 2023 elején egy „Gyimka"– fedőnevű orosz GRU-tiszt szervezte be.

A nő az orosz "Facebookon", azaz az Ukrajnában egyébként betiltott Vkontaktye közösségi hálózaton keltette fel az orosz biztonsági szolgálat figyelmét, amikor különböző katonai témájú csoportokhoz csatlakozott. 

házkutatások során egy mobiltelefont találtak nála, amelyet a gyanú szerint „az Orosz Föderáció javára folytatott hírszerzési és felforgató tevékenységre" használt.

Az ukrán törvények szerint, a hadiállapot idején elkövetett hazaárulás miatt életfogytiglani  börtönbüntetés várhat rá.

Kissinger: Ukrajna győzelme véget vethet a Putyin-korszaknak

Vlagyimir Putyin elnök nehezen tudná megtartani hatalmát, ha az ukrajnai háború arra kényszerítené Oroszországot, hogy felhagyjon a katonai agresszióval és elfogadja az európai békeszerződést – mondta Henry Kissinger volt amerikai külügyminiszter. Bővebben>>>