Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint az orosz terület elleni támadások a két ország közötti háború elkerülhetetlen, természetes és teljesen igazságos folyamata.

Vasárnap három ukrán drónt lőttek le, kettő irodákba csapódott – jelentette be Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester a Telegramon.

Hatósági források szerint a támadásban egy ember megsebesült, az orosz főváros körüli négy repülőtér egyikén, Vnukovón pedig ideiglenesen felfüggesztették a forgalmat, emellett egy időre minden légi forgalmat leállítottak Moszkva fölött.

Az orosz védelmi minisztérium a kijevi rezsim terrorcselekményének nevezte az akciót a BBC jelentése szerint. Három ukrán drónból az egyiket Moszkva mellett semmisítette meg a légvédelem, a másik kettő pedig lezuhant és két irodaépület homlokzatában okoztak károkat.

Drónok csapódtak Moszkva ikertornyaiba, Putyin parádézás közben tudta meg

A vasárnap hajnali dróntámadásban megrongálódott egy toronyház Moszkva belvárosában. Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester szerint ukrán drónok csaptak le az orosz fővárosra. Bővebben >>>

Ukrajna erőre kapott

A vasárnap kora hajnali dróntámadás a legutóbbi, amelyet Moszkva Kijevnek tulajdonít. Zelenszkij pedig vasárnap a nyugat-ukrajnai Ivano-Frankivszk városából jelentkezett be és azt mondta, hogy Ukrajna erősödik.

Ma van az úgynevezett különleges katonai művelet 522. napja, amelyről az orosz vezetés azt gondolta, hogy néhány hétig fog tartani. A háború fokozatosan visszajut Oroszország területére – szimbolikus központjaiba és katonai bázisaira –, és ez egy elkerülhetetlen, természetes és teljesen igazságos folyamat

– fogalmazott az ukrán elnök az alábbi videóban.

Kijev szokásos megközelítéséből, hogy Zelenszkij szerint az ukrán oldalról minden jogszerűen történik, és továbbra sem ismeri el a felelősséget az Oroszországon belüli támadásokért.

Lehet, hogy messze van a beismeréstől, de Zelenszkij egyértelműen elég magabiztosnak érzi magát ahhoz, hogy fokozza a nyomást, és nem csak a Kremlre, hanem az orosz lakosságra is.

Ráadásul az Insider szerint

Ukrajna bemutatott egy haditengerészeti drónt, amely „gyorsabban képes kilőni az orosz hajókat, mint bármi más a Fekete-tengeren”.

A távolról irányítható drón képes 800 kilométeres távolságról célpontokat eltalálni és 300 kilogramm robbanószert tud elszállítani. A hadiszakértők szerint rendkívül hatékony és gyors.