Belföldön az energiatermelő ágazatokban 3, a beruházási javakat gyártó ágazatokban 3,7 százalékkal emelkedtek a termelői árak. A fogyasztási cikkeket gyártók 1,8 százalékkal emelték az áraikat átlagosan, ám a tartós cikkek ára 3,5 százalékkal emelkedett. A további felhasználásra termelő alapanyag és alkatrészgyártó ágazatok 5 százalékos emelkedést tudtak megtartani az előző hónapok 6-7 százalék körüli emelkedéséből.

A feldolgozóipari exportárak 3,4 százalékos forintban mért emelkedésén belül a járműgyártás árai 6,9 százalékkal emelkedtek, a számítástechnikai cikkek 1,0, a gyógyszereké 2,0 százalékkal esett vissza, a vegyipar exportárai pedig 14 hónapja először estek márciusban 0,5 százalékkal. A forint árfolyama a dollárral szemben 12,6 százalékkal erősödött, az euróval szemben 0,86 százalékot gyengült - írja az MTI. (Begyújtották a rakétákat a szomszédban.)

QP | Quality Placement

Az első negyedévben a belföldi értékesítés árai 3,4, az exportértékesítéséi 3,6 százalékkal nőttek, így az ipari termelői árak összességében 3,6 százalékkal voltak magasabbak a tavalyi első negyedévieknél.

Fotó forrás: Pixabay