A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) 2022-es évkönyvéből kiderül, hogy az ellenőrzések száma tavaly több mint 160 ezer volt, ami 6,2 százalékos növekedés a 2021-es adatokhoz képest, míg a megállapított nettó adókülönbözet majdnem 200 milliárd forintot tett ki, ami 7,8 százalékos emelkedést eredményezett.

Nőtt az adóhiány

EY Law adóperekkel foglalkozó szakértői elemezték a statisztikákat:

  • a kiemelt- és legnagyobb adóteljesítményű adózók esetében a lezárt vizsgálatok darabszáma 2021-hez képest drasztikusan megnőtt: 48 százalékkal emelkedett tavaly.
  • Körükben az adóhatóság 864 ellenőrzést zárt le, amelynek több mint kétharmadában megállapítást is tett.
  • Ennek eredményeként a NAV 19,5 milliárd forint nettó adókülönbözetet tárt fel és közel ugyanennyi adóbírságot is kiszabott.
  • Ez az adóhiány egyes ellenőrzésekre lebontva 47-szeresére nőtt a 2021-es évhez képest. 
  • Az összes megállapítás 90,6 százaléka ebben az áfa adónemben született.

A kapcsolt vállalkozások között alkalmazott transzferárak ellenőrzésére fektetett hangsúly is a várt eredményeket hozta. 2022-ben ugyanis 349 vizsgálatot folytatott le ezen a területen a NAV, és a lezárt ellenőrzések 77 százalékában összesen 3,5 milliárd forint adókülönbözetet állapított meg.

Kiemelt figyelmet kapott az autóipari szektor, és ez a tendencia várhatóan idén is folytatódik, ahogyan arra az adóhatóság 2023. évi ellenőrzési terve alapján számítani lehet.

Gépjárműadós, fizess! Méghozzá az új szabály szerint egy összegben

Az üzemanyagok jövedéki adójának emelése után a gépjárműadózás forgatókönyvén is változtat a 2024-es adócsomag. Bővebben>>>

Lecsaptak azokra, akik energiahatékonyabbá tették otthonukat

Tavaly előtérbe kerültek az energiahatékonysági célokat szolgáló beruházásokat, felújításokat szolgáló adókedvezményt igénybe vevő adózók ellenőrzése is.

A jogkövetési vizsgálatok célzottan az önellenőrzés felhívására irányultak.

A vizsgálatok eredményeként az adózók 226 millió forint kötelezettségnövekedést és csupán 1,1 millió forint kötelezettségcsökkenést vallottak be.

Pálinkának szánta a cefrét, 4000 liter veszett oda

Több ezer liter alkoholt foglaltak le Bács-Kiskunban, jövedéki törvénysértés miatt indult eljárás. Bővebben>>>

Érdemes vitába szállni az adóhatósággal

Az adóperek vizsgálata során megállapítható, hogy

  • a közigazgatási perekben 640 ítélet született,
  • melyből a törvényszék előtti adóperek 79,8 százalékát nyerte meg az adóhatóság (a Kúrián a NAV pernyertességi aránya 62,2 százalékos).

A perköltség mutató azonban némileg árnyalja a képet.

Az adóhatóság javára ugyanis csupán a perköltség 57,7 százalékát ítélték meg a bíróságok.

Ez közvetve arra utalhat, hogy bár az adóhatóság valóban több pert nyert, de a magasabb pertárgyértékű ügyekben vélhetően kisebb arányban.

Lebukott a számlacsalással az építőipari cég vezetője, élettársát is belekeverte

Élettársa bankszámlájára utaltatta a pénzt, de az adóhatóság észrevette, hogy az építőipari cég vezetője a cég számlájaként mást adott meg. Bővebben>>>