Indul az LMP országos akkumulátorgyár-ellenes aláírásgyűjtése azt követően, hogy a zöld párt még január 23-án nyújtotta be népszavazási kezdeményezését – értesült a hvg.hu.

A népszavazási kezdeményezés kérdése egész pontosan így hangzik:

Egyetért-e azzal, hogy akkumulátor gyártásra szolgáló üzemet csak akkor lehessen létesíteni egy településen, ha azt az ott lakó választópolgárok helyi népszavazás útján kifejezett döntésükkel támogatják?

A kérdést megtárgyaló országos népszavazás kiírásához legalább 200 ezer aláírást kell összegyűjtenie az LMP-nek. Amennyiben ennek a fele, 100 ezer aláírás gyűlik össze, az Országgyűlés szabadon dönt az akkumulátorgyáras népszavazás elrendeléséről.

Forrnak az indulatok a debreceni akkumulátorgyár miatt

Az országos népszavazási kezdeményezés apropója, hogy a Debrecen mellé felépítendő kínai CATL-gyár Európa legnagyobb akkumulátorgyártó üzeme lenne, hatalmas víz- és energiaigénnyel. A gyár megépítése ellen már nem egy tiltakozó akciót tartottak a helyiek és a velük szolidaritást vállalók.

Az LMP elfogadhatatlannak tartja, hogy a tiltakozások ellenére három éven belül megépüljöndebreceni akkumulátorgyár – mondta el Hohn Krisztina, az LMP képviselője a párt vasárnapi sajtótájékoztatóján.

Az LMP elképesztőnek és elfogadhatatlannak tartja, hogy ekkora tiltakozás ellenére a fejünk felett áttolják ezt a létesítményt (...), holott láthatják, hogy határozottan tiltakoznak a helyiek a gyár megépítése ellen

– jelentette ki a zöld politikus.

Hohn Krisztina azt is elfogadhatatlannak nevezte, hogy a kormány nem ad érdemi választ azokra a kérdésekre, amelyeket az ellenzéki párt képviselői rendszeresen feltesznek. Ilyen például, hogy mekkora lesz ezeknek az akkumulátorgyáraknak a valós energia- és vízigénye, és azt miből kívánják majd biztosítani.