A Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén dönt arról, hogy pályázatot ír ki az állatkert (Fővárosi Állat- és Növénykert) vezetésére, amely tisztség Persányi Miklós tavaszi távozásával nincs betöltve. Azóta Szabó Roland, az intézmény operatív igazgatója a vezető.

A közgyűlési előterjesztésből kiderül, hogy a pályázatokat Budapest főkertésze, a Humán Területek Főpolgármester-helyettesi Irodájának, a Közalkalmazotti Tanácsnak , a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezetének, illetve a Magyar Állatkertek Szövetségének egy-egy delegáltja fogja elbírálni.

QP | Quality Placement

Az új vezető 2021. január 1-től 5 évig töltheti be a tisztséget.

Az előterjesztés szerint az új igazgató feladata lesz az is, hogy az állatkert gazdasági társaságként való működtetésének feltételeit kidolgozza. Az indoklás szerint a magyarországi állatkertek közül egyedül a Fővárosi Állat- és Növénykert működik költségvetési szerv formájában. Ez számos esetben okoz jogalkalmazási problémákat, mivel az állatkertek nem sorolhatóak be a megszokott költségvetési szervi ágazati rendbe.

Az állatkert működésének sajátosságai (bevételorientáltsága, működési rendje) ugyancsak indokolttá teszik annak megvizsgálását, hogy hatékonyabban szolgálja-e a közcélokat a gazdasági társasági formában való feladatellátás.

Ha ez magvalósul, akkor az új cég vezetője is a hamarosan kiválasztott igazgató lesz.

Az új budapesti városvezetés egyik nagy problémája az állatkerti Biodóm épülete, amelynek hatalmas építési és üzemeltetési költségei igencsak megterhelnék a fővárosi büdzsét. Karácsony Gergely az Indexnek nemrég adott interjújában azt mondta, hogy a Biodómot mindenképpen be kell fejezni és a következő közgyűlési ülésen javaslatot fognak tenni a kormánynak, hogy ez megtörténjen. Reálisan 2024-re lehet a leghamarabb befejezni az építkezést.