John McCain szenátor nemrégiben megfogalmazott bírálata Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel szemben éppen azt a hatást váltotta ki, amire számítani lehetett - írja az American Ideas Institute konzervatív nonprofit szervezet hírportálja, a The American Conservative. A magyar kormányfő a az amerikai politikus szavaira reagálva pénteki rádióinterjújában arról beszélt, hogy Magyarország függetlensége támadás alatt áll.

Ha McCain csak néhány szelídebb kritikai megjegyzéssel élt volna, akkor a budapesti kormány talán nem rendeli be a külügyminisztériumba az amerikai ügyvivőt, hogy panaszt emeljen a politikus szavai miatt. A szenátor azonban "neofasiszta diktátornak" minősítette a magyar kormányfőt, így nem meglepő, hogy Orbán nem volt elragadtatva attól a félrevezető, eltúlzott minősítéstől, amit hallott.

Nevetséges

Orbán Viktor autokratikus hajlamokat mutató, nacionalista politikus, aki választásokon nyerte el a kormányzás lehetőségét - hangsúlyozza a hírportál. Az Egyesült Államoknak és az európai kormányoknak legitim kifogásaik lehetnek Orbán illiberális lépései ellen, továbbá az ellen, ahogy a kormánypárt konszolidálta a hatalmát az elmúlt években. Ez azonban nem teszi a magyar miniszterelnököt sem "neofasisztává", sem "diktátorrá". Nevetséges így minősíteni az USA egyik szövetségesének demokratikusan megválasztott kormányát.

Bárki kifogásolhatja, hogy Magyarország túlzottan erősíti kapcsolatait Oroszországgal, ám ehhez nem kell eltúlzott kifejezéseket használnia. Az ilyen bírálat egy cseppet sem segít abban, hogy a nyugati államok rábírják a magyar kormányt viselkedése megváltoztatására. Miután Orbán nacionalista vehető, nyilván rosszul reagál arra, ha egy amerikai politikus nyilvánosan lehordja. A pénteki interjú a legjobb bizonyíték erre.

Többet ártott

A magyar kormányfő a túlzásra reagálva a korábbinál is könnyebben hagyhatja figyelmen Washington tanácsait. A külföldi nyomással dacoló vezetőként állíthatja be magát. McCain úgy viselkedett, mint elefánt a porcelánboltban, amivel kínos pillanatokat okozott az amerikai diplomáciának. Eltúlzott bírálata hosszabb távon is szerencsétlenül befolyásolhatja a magyar-amerikai viszonyt.

A szenátornak teljesen igaza van abba, hogy a Magyarországra jelölt amerikai nagykövet - egy szappanopera-producer, aki azzal érdemelte ki Barack Obama elnök bizalmát, hogy jelentős összeget gyűjtött az elnökválasztási kampányára - szánalmas amatőr a diplomáciában. Ugyanakkor a profi politikus McCain túl keményre sikerült megjegyzésével többet ártott az USA és Magyarország kapcsolatainak, mint amennyit egy alkalmatlan nagykövet valaha ártani tud budapesti tevékenysége alatt - vélik a The American Conservative szerkesztői.