Elutasította az Audi Hungária Független Szakszervezet (AHFSZ) a győri Audi Hungaria béremelési ajánlatát. Az érdekképviselet arról tájékoztatott,

az ajánlat nem fogadható el, mivel a munkáltató nem teljesítette az alapbérek reálértékének megőrzésére tett ígéretét.

A szakszervezet szerint az inflációs kompenzációt szétterítve kapják a munkáltatók, miközben a fogyasztói árak intenzívebb emelkedése az év első felére koncentrálódik. A kompenzáció lejárta utáni időszakra nem tartalmaz intézkedést a javaslat, így jelentős reálbér-csökkenés érné a munkavállalókat.

Az AHFSZ kifogásolta emellett, hogy a béren kívüli juttatások reálértékének megőrzésére sem tesz javaslatot a vállalatvezetés.

Az érdekképviselet úgy látja, hogy túlzottan alacsony a munkáltató béremelési ajánlata, amely összeegyeztethetetlen a munkavállalók érdekével. Az AHFSZ ezért felszólította a munkáltatót, hogy a következő, jövő keddi tárgyalási fordulón tegyen új bérrendezési ajánlatot.

Az Audi a múlt kedden ismertette béremelési ajánlatát. Ennek két legfontosabb pontja szerint

  • Egységesen 5 százalékkal nőne az alapbér áprilistól;
  • tartalmaz 10 százalékos külön kompenzációt 13 hónapra 2023. április – 2024. március között. Ennek kifizetési alapja a 2023. március 31-i alapbér és mozgóbér összege. A külön kifizetés havonta egyenlő részletekben történik, a 13. rész a 13. havi fizetéssel egyidejűleg.