A police.hu oldalra feltöltött dokumentum szerint a rendőrség védett személyek szállítására alkalmas járművet bérel a Porsche Hungária Kft-től. A Népszava érdeklődésére a KR meg erősítette, összesen öt autót - három Audi A8 Langot és két Skoda Superbet - bérelnek a cégtől, tartós szerződés keretében.

Van olyan Audi A8-as, amit havonta 650 ezer forintért használhat a rendőrség, de a SuberBekért is havi 300 ezer forintot fizetnek.

2019-ben Pintér Sándor belügyminiszter, idén pedig Pintér Sándor és Varga Judit igazságügyi miniszter vette igénybe a Készenléti Rendőrség szolgálati járműveit.

A felhasználók köre egyébként igen szűk: Áder János államfő, Súlyok Tamás Ab-elnök, Varga Zs. András, a Kúria vezetője, valamint a miniszterek használhatják a kocsikat. Áder hivatala nemrég egyébként vett egy elektromos Audi e-tron Advanced 55 quattrót is.

A KR a lapnak elismerte, van négy saját tulajdonú felső kategóriás járművük is védett személyek szállításához, de ezzel együtt indokoltnak tartják a szerződéseket. A saját autókat ugyanis karbantartás, műszaki hiba miatt időnként cserélni kell, ilyenkor kerülnek képbe a bérelt autók, amelyek a rendőrség szerint azonnal rendelkezésre állnak.