A tőzsdefelügyelet a honlapján kedden közzétett határozatban tudatta, jóváhagyta a New York-i értéktőzsde (NYSE) azon javaslatát, hogy tegyék lehetővé a vállalatoknak új részvények kibocsátását és értékesítését befektetők korlátlan körének egyetlen nagy tranzakció keretében a tőzsdei kereskedés első napján. Mivel a vállalatok többsége tőkebevonás céljából megy tőzsdére, a közvetlen részvénykibocsátás széles körben elterjedhet.

A közvetlen kibocsátás előnye, hogy az IPO-val ellentétben a vállalatoknak nem kell igénybe venniük bankok szolgáltatását a részvényjegyzéshez, ami önmagában is jelentős megtakarítást eredményez, ráadásul több tőkét gyűjthetnek az árfolyam emelkedésének révén.

Elsődleges nyilvános részvénykibocsátás esetében a közreműködő bankok jutaléka és költségtérítése bőven meghaladhatja az ügylet teljes értékének az egytizedét is, az árfolyamemelkedésből - a kibocsátási ár és a tőzsdei árfolyam különbségéből - származó hasznot pedig a részvénytulajdonosok fölözték le.

A tőzsdefelügyelet engedélye győzelmet jelent a New York-i értéktőzsdének, ugyanis az Intézményi Befektetők Tanácsa nevű befolyásos ágazati csoport megpróbálta megakadályozni a javaslat elfogadását. Azzal érveltek, ámde sikertelenül, hogy a részvénykibocsátásnak ez az új típusa nem nyújt olyan védelmet a befektetőknek, mint a hagyományos IPO.

A NYSE tavaly decemberben nyújtotta be kérelmét. A rivális New York-i elektronikus tőzsde, a Nasdaq még várja a felügyelet engedélyét hasonló tervének megvalósítására.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!