Tavaly év végén a babaváró hitel kivezetésétől való félelem hatalmas érdeklődéshez vezetett, majd az év elején az előrehozott kölcsönkérelmek és a büntetőkamat emelkedése miatt jócskán visszaesett az új hitelszerződések száma – írja a KSH adataira is hivatkozva a G7.

A kormány friss döntése alapján a következő évtől csak azok a házaspárok vehetik azt fel a babaváró hitelt, ahol a nő 30 év alatti, illetve 2024-ben a még várandós 30-40 év közötti nők is igényelhetik a kedvezményes kölcsönt.

Születések

szülések száma a 35-39 éves korosztályban is jócskán megemelkedett az elmúlt két évtizedben, 2017 óta ez a harmadik csoport a gyermekvállalás szempontjából.

Tavaly már 29,2 év volt az anyák átlagos életkora első gyermekük megszülésekor, míg 2001-ben átlagosan 25,3 éves korukban szültek először a nők.

Közben fogyunk

A demográfiai adatok szerint Magyarország népessége 9 millió 604 ezer főre csökkent a tavaly őszi népszámlálás időpontjában, az előző népszámlálás óta ez 333 ezer fős népességfogyást jelent.

Az elöregedéssel is számolni kell, 2011 és 2022 között az idősebbek száma 19 százalékkal nőtt, így 2022 októberében már a népesség 21 százaléka idős-, míg csupán 15 százaléka volt gyermekkorú.

Hitel, kamatterhek

Az emelkedő kamatszint miatt a költségvetést egyre jobban megterheli a babaváró hitel, a bankoknak fizetendő kamattámogatás összege 2022-ben száz milliárd forint körül lehetett, ami az idén még tovább emelkedhet. A tervezett büdzsé 178 milliárdos kiadással számol ezen a soron, míg 2020-ban még csak 38,65 milliárd forintba került az adósok támogatása.

Harmadára esett vissza a babaváró hitelek igénylése

A magas inflációs környezetben elbátortalanodtak és kivárnak a fiatal családok. Bővebben >>>

Az első gyermek megszületésével kamatmentessé váló, a harmadik gyermek érkeztével továbbá a teljes tőketartozás elengedésével járó konstrukció átalakítása, az eddigi tapasztalatok alapján kihat a családalapítás előtt állók döntéseire.

A babavárót igénylő párok 67 százaléka kikerülhet a jogosultak közül

2024 januárjától érdemben átalakul a babaváró hitel: a maximális hitelösszeg 11 millió forintra emelkedik. Emellett jövő évtől az igénylő pár hölgytagja nem lehet idősebb 30 évesnél. Egy tanulmány szerint ezzel a lépéssel az igénylők kétharmadát kizárhatják a támogatásból. Bővebben >>>

A szülők házasságához kötött intézkedésének bevezetését követő hónapokban ugyanis a várandós házasságok száma több a mint duplájára nőtt – sok gyermeket tervező pár megvárta, hogy megfoganjon a gyermek, majd összeházasodott, és ezzel minimalizálták a kedvezmények elveszítésének kockázatát.

Akik éltek a babaváró lehetőségével

Jellemzően az iskolázottabb, jobb anyagi helyzetű házaspárok használták ki a babaváró hitel lehetőségeit, akik többnyire lakásvásárlás vagy -felújítás céljából vették fel a kölcsönt. A korhatárból jövőre kicsúszó, hitelképes párok lehet, hogy még az idén kihasználják a kedvezményes konstrukciót, míg a fiatalabbak a következő évre halasztják a babaváró hitel felvételét, amikor 10 helyett már 11 millió forintot igényelhetnek.

Kinek telik a legdrágább ingatlanra Magyarországon?

Egy friss felmérésből kiderül, melyik az a korosztály ma hazánkban, amelyik a legmélyebben hajlandó a zsebébe nyúlni, ha ingatlanvásárlásról van szó és átlagosan mekkora a legnagyobb erre fordított összeg. Bővebben >>>