Gulyás J. Attila írása

A Balatoni Hajózási Zrt. (Bahart) nemrégiben kiadott közleménye szerint ugyanis a révkikötőkben, a kompok fedélzetén és természetesen azok zárt területein is kötelező az orrot és a szájat eltakaró maszk használata. Kivételek ez alól a 6 életévüket be nem töltött kiskorúak.

A cég felhívása korántsem új, mert amikor korábban a tömegközlekedési eszközökön kötelezővé tették a maszkhasználatot, a hajózási cég vezetése rögvest figyelmeztetett: mivel a személyhajó is közlekedési eszköz, a fedetlen arccal utazás a vízi közlekedésben sem megengedett. „A túlpartra tartasz? A komp csak 8 perc!” – olvasható a Bahart honlapján. Így tehát mindössze 8 percig kényszerül megtartóztatni magát a komputas attól, hogy mélyen a tüdejére szippantsa a vírusmentes, friss balatoni levegőt.

Bár a hajózási szezonnak már vége, van, ahol a kikötőkben is fenntartják a maszk nélkül tartózkodásra vonatkozó előírást. Siófok önkormányzata már március 1-én elrendelte, majd visszavonta a nagyforgalmú hajókikötőben a maszkahasználatot, Keszthely a Balaton mellett futó Csík Ferenc sétányán - a labdarúgópálya és a Helikon Hotel között - kizárólag a futók és a kerékpározók mentesülnek attól.

A balatoni polgármesterek elmondásuk szerint szívesen látják a településükre ősszel, télen és tavasszal is visszatérő, jó levegőre vágyó ingatlantulajdonosokat, ugyanakkor azt tapasztalják, hogy az „egészségtelen nagyvárosi lakhelyükről menekülők” egy része nem tartja be a helyi önkormányzat járvány elleni védekezésre vonatkozó előírásait. Ami nemcsak a helyben lakók számára kockázatos.

Lombár Gábor, Fenyves polgármestere, az önkormányzatok érdekeit képviselő Balatoni Szövetség elnöke a szabályszegő nyaraló-tulajdonosokra utalva képletesen úgy fogalmazott: Sokan azt gondolják, hogy a Balatonnál nem éri őket a "golyó".

Figyelmeztetése különösen időszerű, mivel az év végi ünnepnapokra, illetve a téli iskolai szünet idejére sok fűthető nyaraló- vagy apartmantulajdonos család keres „menedéket” a Balatonnál.

Mivel becslések szerint még ezernél is több árbócos horgonyoz a fagymentesített vizű balatoni vitorláskikötőkben, és a szép őszi, téli napokon sokan ellátogatnak hajójuk téli pihenőhelyére, várhatóan szerint azokban is indokolt lesz elrendelni a maszkhasználatot.

A balatonföldvári Karsailing Vitorlás Egyesület elnöke, Karsai Gábor  értesülésünket megerősítve emlékeztetett: a járvány miatti történt szigorú korlátozások miatt a múlt évben egy-egy árbócosban csak akkor nem kellett maszkot használni, ha a hajóban kizárólag családtagok tartózkodtak. Egyéb esetben a vitorlázók számára is kötelező volt a maszkhasználat. Kivételt ez alól az edzést folytató, versenyekre készülő profi sportolók jelentettek. A Magyar Vitorlás Szövetség a jelenlegi helyzetre még nem adott ki állásfoglalást - értesült a Napi.hu.

Gulyás J. Attila írása