Az üzemanyagok árstopjának megszűnésével sokan az autóforgalom visszaesésére számítottak. Ezzel szemben azóta még nagyobb a forgalom és még több dugó keseríti meg a budapestiek életét – írta a Budapesti Közűt Zrt. adataira hivatkozva a Népszava

A lap szerint december első két hetében a járművek száma két százalékkal meghaladta a megelőző tizennégy napot, amikor még végig olcsóbb, árstopos üzemanyagot tankolhattak a magánszemélyek.

Ezt még magyarázhatja az, hogy az ünnepekhez közeledve általában többen ülnek autóba, ám a forgalom éves összevetésben is nőtt. Egy évvel korábban, 2021 decemberének első két hetében – amikor már ársapkás volt az üzemanyag –, tíz százalékkal volt kisebb a forgalom Budapest útjain.

Érdekesség, hogy a KSH szerint a járműállomány nem nőtt olyan ütemben, mint a forgalom, ami arra enged következtetni: nem csak többen ülnek kocsiba, hanem többet is használják autójukat a tulajdonosok.

Mile Tibor, a Magyar Autóklub közlekedés biztonsági szakágának igazgatója szerint sokan naponta ingáznak az agglomerációs lakóhelyük és a fővárosi munkahelyük között, és rengetegen egyszerűen nem tudják letenni az autót. 

A szakember szerint a nagyobb forgalomnak lélektani okai is vannak: a múlt év végi üzemanyaghiány után sokan annak is örültek, hogy kapható egyáltalán benzin, gázolaj, ráadásul a tartósan nagy infláció miatt magasabbra került az emberek „fájdalomküszöbe.”