A rendkívüli kormányinfó sarkalatos pontjai:

  • A kormány szerint brüsszeli szankciók eredménye az, hogy a 480 forintos üzemanyagárat nem lehet az ország összes benzinkútján a magyar családoknak biztosítani.
  • A Mol hétfőn levélben tájékoztatta az energiaügyi minisztert, hogy import nélkül nem tudja megoldani az ország üzemanyag-ellátását.
  • Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója közölte: töltőállomásaik negyedében volt leürülés az elmúlt napokban. "Amióta a Mol van, ilyen nem történt."
  • Nem lesznek kivételek, a benzinátrop eltörlése tény. 
  • 1-1,5 hónapig tart  majd, amíg normalizálódik a helyzet a töltőállomásokon. 
  • A múlt héten 2,2 millió vásárlót szolgáltak ki, ez a legrobosztusabb turistaforgalomnak felel meg a töltőállomásoknál.

"Hétfőn életbe lépett a kőolajszállítás tilalma és a szankciók, Magyarország hiába harcol sikeresen, mégis bekövetkezett amitől tartottunk, zavarok keletkeztek az üzemanyagellátásban"- kezdte a keddi rendkívüli kormányinfót Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.  

Mint mondta, a bürrszeli szankciós politika eredménye, hogy "a 480 forintos benzint nem tudjuk a családok számára biztosítani, ezért a MOL javaslatára a benzinárstopot megszüntetik", jelentette be kedden este Gulyás Gergely miniszter a kormányinfón. 

Hernádi Zsolt: Ilyen még nem volt

„Utoljára a 70-es, 80-as években láttunk kígyózó sorokat magyar kutakon. Káosz alakult ki, töltőállomásaink negyedében volt leürülés az elmúlt napokban, semmilyen üzemanyag nem volt kapható ezeken a pontokon. Elképesztő problémák alakultak ki, ilyen még nem volt a Mol történetében. A helyzet kritikussá vált, elmentünk a határig, a Mol eddig bírta. Az ellátás biztosítása érdekében jeleztük a kormánynak, hogy ez így nem mehet tovább. Ennél többre ilyen körülmények mellett nem vagyunk képesek” – hangsúlyozta a Mol elnök-vezérigazgatója a sajtótájékoztatón, mint rámutatott: az import visszahozása jelenti az egyetlen megoldást, ami az árstop mellett lehetetlennek bizonyult.

„A február 5-én életbe lépő szankciók újabb válsághelyzetet teremtetnek, utána 10 százaléknyi dízel fog hiányozni az európai piacokról. Újra kell tölteni a készleteinket, hogy ha újabb probléma jelentkezik, legyen időnk reagálni a helyzetre. Ma kell lépni ahhoz, hogy jövő év elején feltöltött készletekkel rendelkezzen Magyarország. Nem jó, ha a drága valami, annál csak az rosszabb, ha valamiből hiány van. Most nagy lépést teszünk afelé, hogy megszűnjön az üzemanyagkáosz hazánkban” – fűzte hozzá Hernádi Zsolt.

Arról is beszélt, hogy nagyjából 1-1,5 hónapig tart  majd, amíg normalizálódik a helyzet a töltőállomásokon. 

A Mol kútjain 641 forintba kerül majd a normál benzin literje, a nem prémium dízelért 699 forintot kell fizetni literenként, mondta Hernádi Zsolt újságírói kérdésre válaszolva.

A benzinártop kivezetése már meg is jelent a Magyar Közlönyben, percekkel a bejelentés után.

Újságírói kérdések

A bejelentés után újságírói kérdések következtek. Hernádi Zsolt úgy számol, hogy normalizálódni fog a piac, de fennakadásokra számítani kell továbbra is. Azt azonban aláhúzta, hogy a pánikvásárlás nem ismétlődik meg. 

Az Index kérdésére Gulyás Gergely azt válaszolta, hogy addig van értelme az ársapka fenntartásának, ameddig az ellátás biztosítható, de hétfőn a MOL-tól kaptak egy olyan A "félreérthetetlen" levelet, hogy nem tartható tovább, veszélyben az ellátás. Hozzátette, hogy a kormányzat nyitott arra, hogy tárgyalásokat kezdjen akár a taxisokkal egy segítségnyújtásról ebben a helyzetben, de nem lesznek kivételek, a benzinátrop eltörlése tény. 

A portál megkérdezte Hernádi Zsoltot is, hogy a MOL-nak mekkora veszteséget okozott az elmúlt időszakban az ársapka. A társaság vezére azt mondta, nagyot, de annak kell örülni, hogy ez az intézkedés ennyi ideig egyáltalán fennmaradhatott.

Ez fájdalmas időszak volt, de a kérdés ez ellátásbiztonságról szól, a probléma már veszélyeztette az ország működőképességét. Itt már nem kockázatról volt szó, bekövetkezett egy esemény, amire reagálni kellett.

Az alacsonyabb ár jó döntés volt, 13 hónapon át kitartottunk, ha úgy tetszik, ez siker, válaszolta Gulyás Gergely már az RTL kérdésére. Megjegyezte, kár, hogy vége van ennek a sikernek. 

A csatorna rákérdezett Magyarország stratégiai tartalékaira is. Erre Gulyás azt felelte a kormányinfón, hogy folyamatosan tart a visszapótlás, de az osztrákoknak is adtunk gázolajat, nekik év végéig kell visszapótolniuk. „Soha ne mondd, hogy soha” – fogalmazott Gulyás Gergely, amikor arról kérdezték, elképzelhetőnek tartja, hogy a jövőben a kormány, ha a helyzet úgy kívánja, újra bevezeti-e az árstopot.

Káosz volt a kutakon

Mint arról a Napi.hu is többször írt, a napokban semenyhült az üzemanyagkáosz Magyarországon, sok helyen egészen kaotikus állapotok alakultak ki, sokan pedig egyszerűen nem találnak olyan benzinkutat, amely ki tudná őket szolgálni. 

A Mol folyamatosan dolgozott a Dunai Finomító helyreállításán, hogy a napokban tapasztalt 50-55 százalékos kapacitásról mielőbb visszaálljanak a maximális termelésre. Ez végül sikerült is a délután folyamán. 

Bacsa György a Mol Magyarország ügyvezető igazgatója kedden a Kossuth rádió Déli krónikájában azt mondta, bár a cég a karbantartás után újraindította a százhalombattai Dunai Finomítót, de a teljes kapacitás elérése több hetes folyamat, egyik napról a másikra nem oldódnak meg az ellátási problémák, ahhoz az importnak is helyre kellene állnia a jelenlegi pánikvásárlások és készletfelhalmozások mellett, mondta.