Az élénkülést az előző negyedévhez hasonlóan ismét a költségvetés és a háztartások növekvő aktivitása okozta, miközben a vállalkozások fejlesztései továbbra is csökkentek. A meghatározó súlyú feldolgozóipari és az infrastrukturális fejlesztések visszafogták, az ingatlanügyletek és a kereskedelmi beruházások növelték a nemzetgazdasági teljesítményt – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az első negyedévében szezonálisan kiigazítva:

QP | Quality Placement
  • A nemzetgazdasági beruházások szezonálisan kiigazított volumene az előző negyedévihez mérten 0,5 százalékkal emelkedett. Ezen belül az építési beruházások szezonálisan kiigazított volumene 0,9 százalékkal csökkent, a gép- és berendezésberuházásoké 1,5 százalékkal nőtt. A nemzetgazdasági beruházások szezonálisan kiigazított volumene meghaladta a Covid19-járvány kitörését megelőző, 2019.negyedik negyedévi szintet is.

Az első  negyedévében az előző év azonos időszakához képest:

  • A beruházási tevékenység volumene 2,5 százalékkal emelkedett. Ezen belül a teljesítményérték 53 százalékát képviselő építési beruházásoké 1 százalékkal csökkent, a 46 százalékot kitevő gép- és berendezésberuházásoké 7 százalékkal nőtt. A gép- és berendezésberuházások mintegy héttizede importból származott ebben az időszakban.
  • A beruházási teljesítmény 53 százalékát megvalósító, legalább 50 főt foglalkoztató vállalkozások körében a fejlesztések volumene az előző negyedévek átlagos ütemével lényegében megegyezően, 6,3 százalékkal mérséklődött, amiben kiugró szerepet játszottak a külföldi érdekeltségű vállalkozások visszafogott fejlesztései. Ugyanakkor a beruházások 13 százalékát realizáló költségvetési szerveknél a fejlesztések 31 százalékkal emelkedtek. Miközben az önkormányzatok fejlesztései visszaestek, a központi közigazgatási szervek tárgyieszköz-beszerzései közel megduplázódtak.