Az Egyesült Államok haditengerészetének búvárai egy nyári nemzetközi hadgyakorlat közben robbanószerkezeteket helyeztek el a gázvezeték körül, majd három hónappal később működésbe is hozták azokat – írja névtelen informátorokra hivatkozva Seymour Hersh oknyomozó újságíró.

Forrása szerint az amerikai és norvég haditengerészet, valamint az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) semmisítette meg a vezetéket. Bejegyzésében kiemelte, hogy a parancsot Joe Biden amerikai elnök adta ki a Fehér Házban folytatott hosszas tanácskozások után.

Az oroszok nemzetközi vizsgálatot követelnek

Vjacseszlav Vologyin orosz házelnök szerint nemzetközi vizsgálatot kell indítani. Kiemelte, hogy Amerikának kártérítést kellene fizetnie a terrortámadással érintett országoknak. „Felelősségre kell vonni Bident és cinkosait” – tette hozzá.

Washingtonnak válaszolnia kell a robbantásokban játszott szerepét illetően – fogalmazott az orosz külügyminisztérium.

A Fehér Ház és a CIA reagáltak a vádakra: minden állítást cáfolnak. „Ez totálisan hamis és teljes kitaláció” – ezt mondta Adrienne Watson, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsának szóvivője Hersh állításairól.

A vezeték felrobbanása és találgatások: előzmények

Az Északi Áramlat Ukrajna megkerülésével szállított orosz földgázt Európába.

Tavaly szeptember végén történtek robbanások a Balti-tengerben lefektetett Északi Áramlat 1-es és 2-es gázvezetéken. Az első csővezetékpár mindkét szálán, a másodiknak az egyikén észleltek sérüléseket.

Svéd és dán nyomozók később megállapították, hogy szabotázs történt, a felelőst azonban nem nevezték meg.

• Vlagyimir Putyin orosz elnök már a robbanáskor is az „angolszászokat”, elsősorban Londont hibáztatta;

• a nyugati hatalmak Oroszországra gyanakodtak.

Moszkva korábban az Egyesült Államokat is megvádolta. Érdemes kiemelni, hogy a CIA napokkal a robbanás előtt figyelmeztette a szövetségeseket, hogy Oroszország szabotázsakcióra készülhet.

Közben az EU betiltja az Északi Áramlat vezeték használatát

Az Európai Parlament múlt heti állásfoglalása megismételte a képviselők korábbi felhívását, hogy az EU azonnali és teljes embargót vezessen be az Oroszországból származó fosszilis tüzelőanyagokra és az urán uniós importjára, valamint, hogy a Balti-tengeren az Északi Áramlat 1-es és 2-es gázvezetékeinek használatát is teljes mértékben függessze fel.