A 489 szavazattal, 36 ellenében és 49 tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalásban az EP-képviselők a Lukoil orosz olajvállalathoz és a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszernhez hasonló vállalatok szankcionálását kérték.

Az EP emellett a jogellenesnek tartott tevékenységek szélesben, a kényszerkitoloncolásokban és a megszállt ukrán területen tartott népszavazások lebonyolításában résztvevő tisztviselőket is szankciókkal sújtaná.

Az állásfoglalás megismételte az EP-képviselők korábbi felhívását, hogy az EU azonnali és teljes embargót vezessen be az Oroszországból származó fosszilis tüzelőanyagokra és az urán uniós importjára, valamint hogy a Balti-tengeren az Északi Áramlat 1-es és 2-es gázvezetékeinek használatát is teljes mértékben függessze fel. 

Ukrajna uniós tagságáról ezt javasolják

Ukrajna uniós tagságáról azt javasolták az EU-nak, hogy munkálkodjon a csatlakozási tárgyalások megkezdésén, és támogassa a következő lépéseket felvázoló ütemtervet, amely lehetővé teszi Ukrajna csatlakozását az uniós egységes piachoz.

Az EP-képviselők megerősítették Ukrajna jövőbeli uniós tagsága iránti elkötelezettségüket, továbbá hangsúlyozták, hogy a csatlakozás érdemeken alapuló folyamat, amely magában foglalja a vonatkozó eljárások tiszteletben tartását, valamint az unióval kapcsolatos reformok és csatlakozási kritériumok teljesítését.

Ezzel összefüggésben felkérték az ukrán hatóságokat, hogy vezessenek be jelentős reformokat, hogy a lehető leghamarabb hatékonyan igazodjanak az uniós tagsági elvárásokhoz.

Az elfogadott szöveg felszólítja az uniós tagállamokat, hogy fokozzák és gyorsítsák fel a Kijevnek nyújtott katonai támogatásukat, különösen a fegyverek biztosítását, akárcsak az alapvető politikai, gazdasági, infrastrukturális, pénzügyi és humanitárius támogatást.

Sürgette továbbá a pénteken, Kijevben tervezett EU-Ukrajna csúcstalálkozón résztvevő vezetőket, hogy kiemelten kezeljék az Ukrajnának szánt gazdaságélénkítő csomagot, melynek a rövid, közép- és hosszú távú segélyezésre, újjáépítésre és helyreállításra kell összpontosítania.

Az állásfoglalás továbbá megismételte az EP felhívását, hogy az orosz központi bank befagyasztott eszközeit, valamint az orosz oligarchák vagyonát használják fel a háború utáni újjáépítés finanszírozására.