Csökkenni kezdett a BKK ellenőreinek száma az utóbbi tíz évben, azonban a közlekedési vállalat sikeresen megakasztotta a folyamatot – árulta el a BKK a portfolio érdeklődésére.

BKK 2013-ban még összesen 441 ellenőrrel dolgozott, ez a létszám 2018-ra 285 főre csökkent.

Azonban egy szerződéses partner bevonásával 530 embert vezényeltek a metrók bejáratához, majd 2020 júliusában létrehozták az utaskoordinátori munkakört a BKK-nál: ők az utasok tájékoztatása mellett dolgoznak együtt az ellenőrökkel.

Új adattechnológiával a büntetések szolgálatában

A budapesti közlekedési vállalat a jegy és bérlet ellenőrzési hatékonyság javulásáról is beszámolt. Ez többek között az elsőajtós rendben közlekedő buszjáratok számának köszönhető, mert így a felszabaduló ellenőröket át tudták csoportosítani a fővárosi villamosokra.

Az szintén eredményesebbé tette a BKK ellenőrök munkáját, hogy decembertől egy új adatkiolvasási technológiát vetetett be a cég.

Például a pótdíjazáskor munkatársaik a jegyellenőri készülékkel rögzítik az utasok adatait az utólagos pótdíjrendezéshez. Az erre a célra kifejlesztett jegyellenőri applikáció az adatokat zárt rendszeren keresztül továbbítja a BKK nyilvántartásába.

Nem sikerült a közbeszerzés

A BKK ellenőrök egységes fehér-lila egyenruhájával kapcsolatban pedig azt közölte a cég, hogy az utóbbi időben azért találkozhatnak ismét az utasok sűrűbben „civil” öltözetben a BKK ellenőrökkel, mert az eddig használt uniformisok elhasználódtak, a formaruha-közbeszerzés pedig sikertelennek bizonyult.

A BKK hozzátette: ellenőreiket a karszalagjukról, illetve a ruhájukon viselt kitűzőjükről lehet felismerni.