Beperelte az Ital Magyarország Kft. (IMO) egy korábbi alkalmazottja a csődeljárás alatt lévő céget, mert szerinte törvénytelen körülmények között bocsátották el őt és még 60-70 munkatársat – tudta meg a 24.hu. Az italforgalmazó 350 millió forinttal tartozik a borászatoknak, de friss információk szerint a szőlőt értékesítő kistermelőket sem fizette ki maradéktalanul a vállalkozás. A hírportál információi szerint egy borászat már beperelte a céget, a többiek pedig készülnek rá. Bognár Gábor Andornak tíz éven belül az IMO a második becsődölt italforgalmazó cége.

A korábbi munkatársak azt mondták, hogy a cég vezetői a hitelezőknél folyamatosan a fizetés átütemezését szorgalmazták, a borászokkal pedig állandóan alkudoztak, és olykor hajmeresztő módon próbálták elkerülni a fizetést. Előfordult, hogy az IMO már eladta a bort a kiskereskedelmi láncoknak, sőt már a pénzt is megkapta érte, de a borászoknak az ital rossz minőségére hivatkozva nem fizetett. 

A dolgozók viszont mindig időben hozzájutottak fizetésükhöz. Aztán november 4-én még ledolgoztatták velük a munkanapot, majd délután jelezték a dolgozóknak, hogy a cég vezetője várja őket egy tájékoztatóra. „Bognár Gábor Andor arról beszélt, hogy elfogyott a pénz, és a bank nem engedte átstrukturálni a hiteleket, de hivatkozott arra is, hogy ki akarják őket csinálni. Az üzenet az volt, hogy ők mindent megtettek, de a csúnya bank miatt csődbe mennek” – mondta el egy korábbi munkatárs.

A vezetőség tájékoztatta a dolgozókat, hogy sajnálják a történteket, majd kérte őket, hogy vegyék át felmondóleveleiket. Mindenkit figyelmeztettek, hogy legalább a felmondási idő felét le kell dolgozni. Valaki viszont szóvá tette, hogy 60-70 ember elbocsátása csoportos leépítésnek számít, ennek szándékát pedig 30 nappal előbb közölni kell. Egy dolgozó utóbb jogellenes felmondás miatt be is perelte a céget. Az ítélet márciusban várható.