Nem fizeti ki a kormány a Lánchíd beruházásának támogatására ígért 6 milliárd forintot – legalábbis erre lehet következtetni a Területfejlesztési Minisztérium ATV Híradójának küldött válaszából. A tárca állítása szerint azzal, hogy a hidat nem használhatják a személygépjárművek, a főváros nem teljesíti a kormányhatározatban foglaltakat.

A magyar kormány ugyanis abban állapodott meg a Fővárosi Önkormányzat vezetésével, hogy a Lánchíd teljes körű rekonstrukcióját 6 milliárd forinttal támogatja, ha a beruházás kezdetétől számított másfél év után visszaengedik a hídra az autósokat.

Egyelőre azonban csak a BKK járatait, a taxikat, a kerékpárokat és a motorosokat engedik fel a hídra – ezen egyébként a Magyar Autóklub ki is akadt –, amelynek végleges forgalmi rendjéről 2023 nyarán döntenek majd. A gyalogosok és autósok pedig még legalább fél évig nem használhatják.

Karácsony Gergely főpolgármester kabinetfőnöke, Balogh Samu szerint teljesítették a feltételt. „A következő pontja azt mondta ki a Közfejlesztések Tanácsának döntése szerint, hogy a végleges forgalmi állapotról pedig a híd felújításának a végéig kell dönteni. Pontosan így járunk el, csak nem füstös szobában fog majd megszületni ez a döntés, hanem a budapestieknek van lehetősége várhatóan a nyár folyamán dönteni arról, hogy milyen forgalmi rend legyen végleges a Lánchídon” – fogalmazott az ATV Híradójának Balogh Samu.

Mit mond a kormány?

Megkeresték a Területfejlesztési Minisztériumot is, hogy megadják-e Budapestnek a 6 milliárd forintos támogatást. „A Magyar Kormány abban állapodott meg a Fővárosi Önkormányzat vezetésével, hogy a Lánchíd teljeskörű rekonstrukcióját 6 milliárd forinttal támogatja. Az erről szóló kormányhatározat egyértelmű feltételeket tartalmaz a támogatásért cserébe” – írja válaszában a tárca. Hozzáteszik, hogy

az egyik ilyen feltétel az volt, hogy a „gépjárműforgalom ezen közúti szakaszon való teljes vagy részleges korlátozása ne haladja meg a 18 hónap időtartamot”.

A minisztérium szerint azáltal, hogy a Fővárosi Önkormányzat olyan feltételekkel kívánja megnyitni a Lánchidat, hogy sem a gyalogos forgalom, sem a gépjárműforgalom nem használhatja, „nem teljesíti a kormányhatározatban foglaltakat”. A területfejlesztési tárca sejtelmesen azzal zárja az ATV-nek küldött válaszát, hogy „a kormány eddig minden megállapodást betartott, amit a Fővárossal kötött”, és a Lánchíd felújítása kapcsán is így fognak eljárni.