Idén először készítette el a kanadai tulajdonú utazásszervező oldal, a Flight Network a világ legjobb városainak listáját. A rangsor összeállításához több mint 1000 turisztikai szakértő, újságíró és utazási blogger véleményét kérték, így alakult ki az 50-es lista.

Az első Párizs, a második New York, a harmadik pedig London lett a szavazatok alapján. Az első tíz további sorrendje az olaszországi Velence, a kanadai Vancouver, a spanyolországi Barcelona, a dél-afrikai Fokváros, az egyesült államok-beli San Francisco, az ausztráliai Sydney és Róma.

A régióból az első a 14. helyen kiemelt Prága, majd a tizenhatodik helyen következik Budapest. "A szépség, a megfizethető árak és az egyedi báj nagyszerű kombinációja!" - érvelte meg a jelölését Marianne Zitting, az Iltalehti finn lap újságírója.

Az ajánlás szerint "elhelyezkedése miatt Budapest Kelet-Európa kulturális olvasztótégelye, ahol sok kultúra képviselteti magát. "Noha gyönyörű, Budapest inkább laza város, szemben más európai fővárosokkal, ezért nyugodtan csomagolja be farmerét és pulóvereit, vagy tartályainak felsőjét és rövidnadrágját" - írják a fővárosról, amelynél kiemelik, hogy nyáron a nagy hőség miatt, télen pedig a hideg telek miatt kell figyelni az időjárás előrejelzéseket az utazás előtt.

A városok kiválasztása úgy történt, hogy felkérték a bírákat, jelöljenek három várost a világból, és írjanak róluk egy rövid értékelést. A legtöbb szavazatot kapott városok kerültek fel a listára.

Nem rég egy másik listára is felkerült Budapest: eszerint a magyar főváros az egyik legélhetőbb Kelet-Európában.