Bár tavaly év végén a harmadik hullám novemberi felfutásával már lehetett arról hallani, hogy a temetők túlterheltek és a kórházakhoz hűtőkonténereket kell rendelni, a Budapesti Temetkezési Intézet Nonprofit Zrt. (BTI) tavalyi egész éves beszámolója alapján 2020 nem tűnik "szokatlan" évnek.

Országos szinten a többlethalálozás 8331 fő volt, amely 6,3 százalékos növekedést jelent a 2015-2019-es átlagához képest. A járvány ráadásul nem 2020 végén, hanem 2021 elején szedte a legtöbb áldozatot: áprilisban napi 250-300 elhunytat soroltak a koronavírus áldozatai közé, sőt voltak olyan napok, amikor ez a szám a 300 főt is meghaladta.

Nem véletlen, hogy a kormány kommunikációjában a többlethalálozás a legfontosabb mutató lett, hiszen elterelte a figyelmet arról, hogy lakosságarányosan nálunk haltak meg a legtöbben a világon a járvány következtében. Magyarország április végén ugrott az első helyre ebben a szomorú statisztikában, amikor Gibraltárt is megelőzte. Jelenleg Peru áll az első helyen, hazánk a második.

Továbbra is a szórás a legnépszerűbb

Tavaly is folytatódott a tendencia Budapesten, hogy a szórásos temetések egyre népszerűbbek, koporsósok pedig kevésbé. A BTI 2861 szórásos temetést bonyolított le, amely 3,4 százalékkal több mint a 2019-es adat.

Sírására 7255 alkalommal volt szükség, ez mindössze 0,9 százalékkal (66 darab) alacsonyabb, mint az egy évvel korábbi.

Ravatalozást 8182 alkalommal kértek, amely 4,3 százalékos (406 alkalom) csökkenés egy év alatt.

Jelentős emelkedést a halotthűtésnél jeleztek a fővárosi temetkezési cégnél, ez azonban visszavezető arra is, hogy a halálozás felfutásakor komoly kapacitásgondok léptek föl a kórházaknál is.

Tízmilliók védőruhára és tisztítószerre

Miközben a cég egy "átlagos" évben, mint amilyen 2018 vagy 2019 volt, 100 ezer forintnál is kevesebbet költött tisztítószerre, tavaly több mint 4,5 milliót fordítottak erre. Ugyancsak megugrott a védőruházat-beszerzés költsége, a korábbi 5-6 millió forinttal szemben tavaly majdnem 26 milliót fordítottak erre. Csak a látogatói védőruhák értéke 6,7 millió forint volt.

A Budapesti Temetkezési Intézet marketing költségei visszaestek, amelynek egyik oka, hogy tavalyelőtt ünnepelték a 100 éves fennállásukat, tehát eleve magas volt a bázis. Tavaly pedig a pandémia miatt elmaradtak többek között a halottak napi rendezvények, vagy csak korlátozottan tartották meg azokat.

Önkormányzati kompenzáció nélkül vaskos lenne a veszteség

A BTI is régóta küzd a közszolgáltatási díjak "befagyasztásával". Költségeik mindegy 30 százalékára nincs fedezet. "A szabadáras tevékenység évi 150-200 millió forintos eredménye 2015. évig fedezte a közszolgáltatás veszteségét. A piaci eredmény az elmúlt években 300 millió forint felett alakult, azonban a kompenzációs igény már túlnőtt azon" - írják a beszámolóban.

A cég értékesítési bevétele több mint 3,8 milliárd forint volt tavaly, amelyből 2,3 milliárd a közszolgáltatási bevétel, 1,5 milliárd pedig a piaci. Csakhogy a díjak befagyasztása miatt a közszolgáltatásoknál több mint egymilliárd forint veszteség keletkezett, amelyet a piaci tevékenység 336 millió forintos nyeresége és a 282 millió forintos önkormányzati kompenzáció mérsékelt. Így is 423 millió forintos mínusszal zárták az évet. A főváros költségvetésében egyébként ennél több, 704 millió forint volt elkülönítve a cég részére, kompenzációra.