A tervek szerint a francia elnök kétoldalú megbeszélést folytat majd Áder János köztársasági elnökkel és Orbán Viktor miniszterelnökkel, ezután pedig csatlakozik a V4-ek kormányfői egyeztetéséhez.

Macron Orbán után az ellenzéki vezetőket, így Márki-Zay Péter, Karácsony Gergelyt és Dobrev Klárát is fogadja majd a budapesti francia nagykövet rezidenciáján - írta a Hgv.hu.

A francia elnököt a múlt héten egy sajtótájékoztatón kérdezték a budapesti látogatással kapcsolatban, ahol azt mondta, Orbán Viktor politikai ellenfél, de európai partner. Akkor azt is mondta, hogy a 27 európai kormány- és államfőnek együtt kell működniük Európáért és meg kell találniuk a kompromisszumokat. „Még akkor is, ha vannak komoly nézeteltéréseink. És vannak, például a jogállamiság kérdésében. De az önállóság, a fejlődés tekintetében hasznos kompromisszumokat köthetünk” – sorolta.

Sajtóhírek hírek szerint Macron olyan témákban egyeztethet hétfőn Orbánnal, mint a nyugat-balkáni bővítés, az EU menekültpolitikája, illetve az atomenergia.

Macron érkezése miatt korlátozások lesznek fővárosi közlekedésben - hívja fel a figyelmet a BKK. Közleményük szerint a fővárosban napközben delegációk közlekedése miatt több, forgalmas útvonalat és csomópontot a hatóságok időszakosan lezárhatnak, a közlekedést rövid időre megállíthatják.

A korlátozások a BKK felszíni járatait is érintik majd, ezért hosszabb menetidőre kell számítani: érdemes hétfőn napközben a megszokottnál korábban útnak indulni.