Bár a koronavírus-járvány komoly gazdasági sokkot okozott a világ leggazdagabb embereinek vagyona jelentősen nőtt a Bloomberg gazdaglistája szerint.

A világ tíz legvagyonosabb embere január 1-je óta összesen több mint 320 milliárd dolláros - mostani árfolyamon - több mint 95 ezer milliárd forintos pluszt hozott össze. Így 1094 milliárd dollárral, azaz majdnem 325 ezer milliárd (325 billió) forinttal rendelkeznek. Utóbbi a tavalyi komplett magyar GDP közel hétszerese.

A listát Jeff Bezos, az Amazon online áruház alapítója vezeti 186 milliárd dolláros összeggel, ő az idén 71 milliárd dollárral növelte a vagyonát.

Jóval nagyobb pluszt ért el a Tesla villanyautó-gyártóról ismert Elon Musk, vagyona 132 milliárddal 160 milliárd dollárra hízott, ezzel pedig a második helyen áll. A harmadik a Microsoft-alapító Bill Gates, vagyona 131 milliárd dollárra rúg, ami 18 milliárd dolláros növekedést jelent ebben az évben.

 

A top tízben szereplő üzletemberek közül egyedül a befektetési guruként emlegetett Warren Buffett vagyona csökkent: 3,5 milliárd dolláros veszteségnél jár az idén, így 86 milliárd dollárral rendelkezik, ez pedig a hetedik helyre elég.