Az alma és a meggy után a szilva a harmadik legnagyobb mennyiségben termesztett gyümölcs Magyarországon.

A KSH adatai szerint ugyanis Magyarországon 6,99 ezer hektárról 33,25 ezer tonna szilvát takarítottak be 2021-ben, szemben az egy évvel korábbi 27 ezer tonna után, ami az elmúlt húsz év legalacsonyabb termése volt. Szakértők szerint a tavaszi fagy és a nyári szárazság ellenére a 2022. évi szilvatermés várhatóan a többéves átlag közelében alakul - derül ki az Agrárközgazdasági Intézet „szilva-összefoglalójából”. 

Fordítottak a magyar szilvák

A szilvák mérlege felemásan alakult az elmúlt években. A friss szilva kivitele 1,43–7,25 ezer tonna között mozgott az elmúlt három évben. Főként a német piacra értek célba a magyar gyümölcsök. Magyarország egyébként Spanyolországot és Olaszországot követően a harmadik legnagyobb szilvaexportőr Németországban. 

A friss szilvából Magyarország 1,23–1,52 ezer tonnát importált. A rendkívül rossz, 2020-as termés miatt a friss szilva külkereskedelmi egyenlege a korábbi évektől eltérően pozitívról negatívra változott, majd 2021-ben visszaállt a pluszos szaldó: a 3,29 ezer tonnás tavalyi szilvaexport bőven meghaladta a 1,23 ezer tonnás importot. Az idei év is pozitív: az év első hét hónapjában 514,7 tonna szilva érkezett az országba döntően Hollandiából és Spanyolországból), ez 20 százalékos csökkenésnek felel meg éves szinten. A másik oldal bizonyítványa sokkal jobb: a szilvaexport januártól július végéig 1245 ezer tonnát tett ki, ez 242 százalékos bővülést jelent.