A karácsonyi vásárlói tesztek között nem véletlenül lelhető fel a kávéfőzők tesztje. Szép ajándék lehet a fa alatt illetve hasznos is, hiszen a kávét szinte mindenki szereti. Most, hogy járványkorlátozások miatt nem igazán lehet kávézóba menni, a minőségi kávé főzésének művészete beköltözhet a lakásba.

Mint minden vásárlás előtt itt is érdemes mérlegelni, hogy milyen felhasználó kezébe kerül majd az eszköz, mik a fő elvárások vele szemben. Ezek sokfelé ágazhatnak, attól függően, hogy erős vagy gyenge kávét kedvelünk-e. Attól is, hogy naponta hányat szeretnénk lefőzni. Ugyanígy a környezettudatosság is szempont lehet. Kávégép vásárlása előtt szinte az első döntés az, hogy kapszulás kávéfőzőt szeretnénk-e vásárolni vagy sem.

Mennyi lesz a kávészámla?

A Tudatos vásárlók Egyesülete most közzétette a nemzetközi szervezetekkel közösen készített nagyszabású kávéfőzőtesztjének végeredményét, amelyben összesen 148 kapszulás, manuális és automata gép - köztük kifutó típusok is - vizsgáztak. A teszten ismét bebizonyosodott, hogy nem mindig a drágább a jobb.

Fontos, hogy hosszú távon érdemes számolni az egyéb költségekkel is: egy kávékapszula ára jelenleg mintegy 70 és 200 forint között van, azaz ha csak napi 2 kávéval számolunk, akkor a kapszulás kávé fogyasztása éves szinten további 50-150 ezer forint kiadást jelent. Ezzel szemben egy automata vagy manuális gépnél egy eszpresszóhoz 40-120 forintba kerül a jobb minőségű kávé, ez évi 30-88 ezer forintot kell rá költeni. A teszt élmezőnyében végzett automata és manuális gépek ára 120 és 350 ezer forint között szóródik.

Gépek, százalékok, eredmények, árak

A kapszulás kávéfőző előnye, hogy könnyen és gyorsan elkészíthető vele a kávé, kezelése tisztítása is könnyű és sokféle kapszulát kínálnak mind erősségben mind pedig ízesítésben hozzá. Tejhabosító funkcióval felszerelt gépek is kaphatók, így egy kapucsínó készítése is gyerekjáték. A kapszulás kávéknál komoly kérdés a nagy mennyiségű hulladék. Habár egyes gyártók visszaveszik és újrahasznosítják a kiürült kapszulát, sajnos ez a mennyiség eltörpül a kukában landoló kapszulákhoz képest. A kapszulás kávéfőzők között a 100 ezer forint alatti kategóriában is számos olyan található, amik bátran megvásárolhatók. Ebben a mezőnyben a DeLonghi és Krups márkák messze túlnyomó többséget alkotnak. Az e fölötti árkategóriában, kapszulás kávéfőzőnél jellemzően a Delonghi van jelen.

Miért kell fizetni a teszteredményekért?

A Napi.hu szerkesztőségi blogja, a Buksza évek óta publikálja a Tudatos Vásárlók Egyesülete (TVE) által ismertetett, nemzetközi laboratóriumban végzett teszteket. Az elmúlt időszakban több olvasó érdeklődött arról, hogy az adott cikkekből miért nem derül ki a tesztek konkrét eredménye, vagyis az, hogy pontosan melyik gép hányadik helyen végzett, melyik a legjobb, legolcsóbb stb. Ennek az az oka, hogy a tesztek megrendelőjének és jogtulajdonosának, a - Tudatos Vásárlók Egyesületével együttműködő - International Consumer Research and Testing Ltd.-nek (ICRT) ez az előírása. A gyártóktól független nemzetközi ICRT hálózata világszerte fizetős tesztekkel segít a vásárlóknak: egységesen kidolgozott módszertan és szempontrendszer alapján készíti a teszteket akkreditált laboratóriumokban. Egy-egy termékteszt nemzetközi szinten zajlik, amelyeket a Tudatos Vásárlók Egyesülete tesz magyarul is elérhetővé és az adott termékek magyarországi árát is publikálja, ha azok megtalálhatóak a piacon. A Napi.hu szerkesztőségi blogja, a Buksza pedig nem kap pénzt, jutalékot vagy egyéb juttatást a teszt publikálásáért a teszt készítőitől. Egy-egy tesztért kevesebb mint 2 ezer forintot kell fizetni, ez az összeg egy-egy termék árának töredéke, így, akik a független laboratóriumban vizsgált termékek közül szeretne a legjobbak közül választani és belefér az családi büdzséjükbe, azoknak érdemes a tesztet megvenniük, megnézniük a vásárlás előtt. A kávéfőzővásárláshoz jó támpontot adó teszt részletes eredményeit itt lehet megnézni (fizetős tartalom).

Ha mégsem a kapszulás kávéfőző mellett tesszük le a voksunkat, akkor az eszpresszógépek két típusából választhatunk: manuális vagy automata. Az eszpresszógépek nagy nyomással préselik át a forró vizet a finomra őrölt kávén, kinyerve abból a legértékesebb íz- és illatanyagokat. A jól elkészített eszpresszó sűrű és krémes, cukor nélkül is megfelelően édes az íze. Sok készülékkel már gőzölni is lehet és bizonyos típusok tejhabosító funkcióval is felszereltek. A manuális gépeknél minden kávéfőzéskor be kell tennünk az őrölt kávét. Ennél a típusnál sok készülék már a teafilterhez hasonló kávépárnával (pod) is működik. Az automata, vagyis a darálóval ellátott készülékek mindig csak az adott kávéhoz szükséges mennyiségű kávét darálja le.

A manuális vagy automata kávéfőzők versenyében a 100 ezer forint alatti kategória szűk kínálatot mutat, itt Beko terméket tudunk választani. A 100 ezer forint feletti árkategória élmezőnyében Jura, DeLonghi, Philips termékeket találunk majd utánuk szinte az összes nagyobb cég kávéfőzőit. Vannak 300-500 ezer forintos gépek, amelyek 85-86 százalékos eredményt értek el. (100 százalék volt a maximum.) Szerencsére akadnak 100-150 ezer forint között is jó automata gépek, amelyek 83 százalékos, azaz még mindig elég jó eredményt produkáltak.

Ott van a porondon azért a kotyogós

Persze arról sem érdemes megfeledkezni, hogy kávét nem csak géppel lehet főzni, hanem akár filteres kávéfőzővel vagy dugattyússal avagy természetesen kotyogóssal. Bár a kávégép kínálat megismerése után furcsán hathatnak ezek az opciók mégis jellemző, hogy e három utóbbi kategóriának is megvan a rajongótábora.

Olyannyira, hogy az interneten neves baristákról lehet videókat nézni, ahogy egy kotyogóval világmegváltó kávét főz, mondjuk nem is két perc alatt, hanem szinte egy művészi folyamatban, de ez nem a kotyogó hibája.