A régi - 3G-s - telefonok cseréjét ösztönözné a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság és az innovációs tárca közös programja. 

Karas Monika, az NMHH elnöke csütörtökön közölte: szabályozó hatóságként kötelesek figyelni azokra, akiknek a készüléke nem képes a 4G vagy 5G hálózathoz csatlakozni, mivel a 3G küszöbön álló kivezetése miatt elesnek attól, hogy a telefonjukkal mobilinternetezzenek. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) adatai szerint 500 ezer elavult, 3G-s mobiltelefon lehet az országban.

A jövőre induló program részletei is megjelentek. Ezek szerint:

 

  • A támogatást azok a magyarországi lakóhellyel rendelkező természetesen személyek kaphatják meg, akik legfeljebb 2G- vagy 3G-képes készülékkel rendelkeznek. 

  • A támogatás összege készülékenként bruttó 20 ezer forint, de legfeljebb az új készülék kereskedelmi ára. 

  • Csak olyan 4G- vagy 5G VoLTE-képes készülék megvásárlásához jár a támogatás, amelynek kiskereskedelmi ára legfeljebb 120 ezer forint. 

  • Elsőként a 3G-képes mobilkészülékek cseréje indul jövő év elején, majd néhány hónap múlva a 2G-képes mobiltelefonok cseréjére is igénybe vehető a támogatás a keret kimerüléséig. Aki szeretné felhasználni a támogatást, annak érdemes a karácsonyi szezon után készüléket váltani. A támogatást a magyarországi mobilszolgáltatók bármelyik üzletében, illetve a programban részt vevő kereskedőknél veheti igénybe. A pontos részletekről a netrefel.hu oldalon ad majd később tájékoztatást az NMHH. 

A hatóság összeszedte az 50 leggyakoribb készüléket, amelyek cseréjére kérhető a támogatás.