A digitalizációnak nem lehetnek vesztesei, az okostelefonnal elérhető szolgáltatások egyre nélkülözhetetlenebbé válnak - mondta Karas Monika, az NMHH elnöke.

Szavai szerint szabályozó hatóságként kötelesek figyelni azokra, akiknek a készüléke nem képes a 4G  vagy 5G hálózathoz csatlakozni, mivel a 3G küszöbön álló kivezetése miatt elesnek attól, hogy a telefonjukkal mobilinternetezzenek. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) adatai szerint 500 ezer elavult, 3G-s mobiltelefon lehet az országban.

A készülékcsere azonban sokaknak erőn felüli terhet jelentene, erre kínál újszerű megoldást az állami mobilkészülékcsere-támogatási program, amelyet az NMHH és az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közösen felügyel.

A program keretében bruttó 20 ezer forint támogatást kaphatnak, akik modernebb mobilra cserélik a régi készüléküket. A program részletes feltételeit a netrefel.hu oldalon lehet elolvasni. 

A piaci várakozások szerint legkésőbb 2022 és 2023 első féléve között kerülhet sor Magyarországon a 3G kivezetésére. Van olyan hazai szolgáltató, amely már hozzá is kezdett ehhez a munkához.

A kezdeményezés az elavult háztartási gépek cseréjének támogatásához hasonlóan fog működni: az NMHH által biztosított keret kimerülésig tart majd. A támogatást azoknál a mobiltelefon-forgalmazással is foglalkozó cégeknél lehet majd igénybe venni, amelyek döntésük alapján regisztrálni fognak a programba.

A készülékcsere-támogatás hozzájárul ahhoz, hogy tovább fejlődjön a hazai hálózatok minősége, és tovább nőjön az internetet használók száma. A program elsősorban az idősebbek számára nyújt segítséget, megkönnyíti a családjaikkal való kapcsolattartást, ezzel életminőségüket, biztonságérzetüket is javítja - mondta Solymár Károly Balázs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium digitalizációért felelős helyettes államtitkára.