"Meg kell hallani az emberek hangját - ezt Orbán Viktor mondta. Nem kérünk mást, mint hogy a Miniszterelnök úr érvényesítse ezt az elvet a mi ügyünkben is. Vessen véget a romboló bizonytalanságnak életünkben! Hallja meg a hangunkat!" - derül ki abból a felhívásból, amelyben CEU-n dolgozó és tanuló magyar állampolgárok fordulnak személyes történeteikkel Orbán Viktorhoz.

A Közép-európai Egyetem (CEU) vezetésétől független egyetemi kezdeményezésre eddig 100, egykori és jelenlegi CEU-s hallgató, oktató, alkalmazott és hozzátartozóik küldtek személyes levelet Orbán Viktornak, Magyarország miniszterelnökének.

QP | Quality Placement

Mint ismert, az intézmény körüli bizonytalanság már jó ideje húzódik, főleg amiatt, mert az egyetem hiába teljesített minden törvényben előírt kritériumot, a magyar kormány nem hajlandó elismerni azokat. Legutóbb Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter jelentette ki, hogy a magyar kormány nem látja bizonyítottnak, hogy a CEU Amerikában is folytat felsőoktatási tevékenységet. Mindezt annak ellenére szajkózza a magyar kormány, hogy New York Állam Oktatási Hivatala több alkalommal is tájékoztatta a magyar kormányt arról, hogy a CEU felsőoktatási képzést folytat New York államban.

A CEU kuratóriuma december 1-ig adott határidőt a magyar kormánynak. Ha addig nem írják alá azt az államközi megállapodást, amelyet az amerikai hatóságok és a magyar kormánydelegáció már egy éve jóváhagyott, és ami garantálja a CEU további, budapesti működését, akkor az intézmény sok képzését Bécsbe költözteti, Budapesten csak a magyar akkreditációjú szakok maradnak. Az egyetem vezetése szerint ezzel elvéve a lehetőséget a Budapesten tanuló diákoktól (magyaroktól is), hogy "egy, az Amerikai Egyesült Államokban is akkreditált - a kormány állításával szemben egyáltalán nem kamu - diplomát szerezhessenek".

Mi egy egyetem vagyunk. Azt állítani, hogy az amerikai képzéseink nem felelnek meg a jogszabályoknak, a magyar képzéseink pedig igen, jogi fikció

- fogalmazott a Népszavának Enyedi Zsolt, a CEU rektorhelyettese, aki a lapnak arra is rámutatott, hogy a kormány azt az ígéretét sem tartotta meg, hogy kizárólag magyar egyetemként, szabadon tovább működhetnek, hiszen a társadalmi nemek tanulmánya szakot már megszüntették.

Leginkább ez az, ami miatt most egy egyetemi kezdeményezés keretében elkezdtek leveleket küldözgetni a magyar miniszterelnöknek. Ebben felhívják a figyelmét, hogy nem csak egy intézményről van szó, hanem magyar állampolgárokról, itt dolgozó magyar családokról is, akiknek az egzisztenciáját is fenyegeti a CEU magyar kormány általi "csuklóztatása", és amiről 2017. áprilisa óta nem igazán esik szó.

Erre a CEU-sok egy honlapot is létrehoztak, amelyen közzéteszik azokat a leveleket, amelyeket a magyar miniszterelnöknek is elküldtek az érintettek. Az érdekesség, hogy a történeteket olvasva több, a magyar kormány által megfogalmazott cél kérdőjeleződik meg, miután azok arra világítanak rá, hogy a magyar kormány döntésének következménye pontosan olyan következményekkel jár, amelyeknek az ellenkezőjét hirdeti:

Korrekt szerződésünk, versenyképes fizetésünk van. Miután visszatértem GYES-ről [...] segítettek megkönnyíteni ezt. Jövő tavasszal ismét szülési szabadságra megyek és már csak remélni tudom, hogy lesz hova visszajönnöm dolgozni.

vagy

Vidékről érkező roma vagyok, a CEU lehetőséget adott számomra, hogy hátrányos helyzetből egy nemzetközi egyetemre kerülhessek...

vagy

Azért jöttem haza, hogy három gyermekemet itthon, magyarként nevelhessem. [...] Ha a CEU Bécsbe költözik, akkor mit mondok a gyerekeimnek? Miért? Miért nem ölelhetik meg az apjukat hétköznap esténként, amikor Bécsben kell lennem, hogy tanítsak?

vagy

Lehet, hogy a nővéremnek az Ön döntése miatt Bécsben kell majd felnevelnie a most született kislányát, tehát A Családok Évének szellemében Ön most családokat készül szétszakítani.

vagy

Emlékszik még az önök kormánya által meghirdetett "Gyere haza fiatal!" programra? A CEU külföldről hazatérő kutatói önként valósították meg azt, amit a sikertelen kormányzati akció a zászlajára tűzött, a kormány most mégis az ország elhagyására kényszerítheti e tudósokat.

vagy

Konkrétan az én munkásságomnak köszönhetően az indiai őshonos Szent Tamás kereszténység tanulmányozásának a CEU a legjelentősebb intézménye a nyugati világban. [...] Önök sokat beszélnek az üldözött keleti keresztények megsegítéséről, de sohasem kerestek meg bennünket...


A leveleket 2018. 11. 28-án postázták a miniszterelnöknek. További üzeneteket itt olvashat.