A magyar kormány érthetően igyekszik elkerülni, hogy vissza kelljen térnie a Nemzetközi Valutaalaphoz (IMF) vagy az EU-hoz segítségért, ezért is nyúl olyan politikailag kényes intézkedésekhez, mint a rezsicsökkentés, és a kata szigorítása. Mindezek alapján nagyon súlyos problémáról lehet szó a költségvetésben – fogalmazott László Csaba volt pénzügyminiszter a Klubrádióban.

Példaként hozta fel azt is, hogy az állampapírok kamatai 10 százalék fölé mentek három- és ötéves lejáratnál, míg két éve 1 százalék alatt volt ez az érték - mindez pedig súlyos száz- és ezermilliárdokat jelent, amit kamatkiadásként a következő években a költségvetésnek ki kell fizetnie.

A rezsicsökkentéshez pedig minden jel szerint azért kellett hozzányúlni, mert az állami tulajdonú MVM a becslése szerint naponta 2-4 milliárd forintos veszteséget termelt az utóbbi fél évben, ezt pedig nem lehet tovább tartani - mondta Medgyessy Péter kormányának első pénzügyminisztere. Ezt a veszteséget pedig az adófizetőknek kell megfizetniük.

A rezsicsökkentés átalakításában elindult a kapkodás, nem gondolták végig, és nem számolták végig rendesen, milyen piaci áron terhelik rá a többletfogyasztást a lakosságra - tette hozzá László Csaba. Nehezen élő, korszerűtlen lakásban élők is rosszul járhatnak, ugyanakkor sokan spórolni kezdhetnek az energiával, illetve korszerűsíthetik lakásaikat. Ebből a szempontból a rezsicsökkentés rendkívül kontraproduktív volt, mert akinek lett volna rá lehetősége, semmi ösztönzést nem kapott az elmúlt években arra, hogy takarékoskodjon vagy szigeteljen.

A volt pénzügyér szerint hamarosan finanszírozási gondok lehetnek a büdzsében. Egyre határozottabb az érzése, hogy az Európai Unió nem fogja jóváhagyni a magyar kormány ajánlatát, és nem lesz megállapodás. Ha pedig ez bekövetkezik, akkor idő kérdése, hogy mikor jelenünk meg újra az IMF-nél és az EU-nál pénzügyi segítségért - véli a közgazdász.