Újabb mérföldkövet ért el az eMAG, ami hétfői közleménye szerint immár 529 easybox csomagautomatát üzemeltet országszerte. A nagyjából 50 tétel tárolására alkalmas easyboxokba néhány napja egységesen 690 forintért lehet rendelni az eMAG webáruház magyarországi és romániai eladóitól is, bármit ami elfér a rekeszeibe.

A cég még 2020 végén kezdett terjeszkedni automatáikkal Magyarországon, de idén év elejére már a 450 easyboxot létesítettek, és az elmúlt 6 hónap alatt az eddigieknél is gyorsabban terjeszkedtek, mostanra minden megyét lefedve. A kedvezőbb tarifájú automatás kihordás piachódítását, leginkább a háború kapcsán felszökő üzemanyagáraknak köszönhetjük.

Térhódítás

Az e-kereskedelem és a csomagkiszállítás amúgy is nagyot ugrott a világjárvány hatására, 2020-ban 45, tavaly 32 százalékkal nőtt az online piac hazánkban, ami uniós szinten is kiemelkedőnek számít. Az automaták eleinte az érintésmentes kiszállítás miatt játszottak szerepet, de mára már inkább a rugalmasság, a 0-24-es elérhetőség vált.

Ennek megfelelően tavalyi év alatt megnégyszereződött a hazánkban található automaták száma, és év elején már 1600-1700 csomagautomata volt üzemben. Számuk év végére várhatóan eléri a 2500-at, de jövőre 4000-re is duzzadhat.

Praktikum

A cég közleménye szerint esetükben négyszeresére nőtt a csomagautomatába rendelt termékek száma, tavaly nyárhoz képest, de az utóbbi másfél évben stabilan nőtt a ruhaneműk és cipők online forgalma is. Ezeknél ugyan joggal bizonytalankodhat az ember a méret miatt, de elviekben ez sem okozhat problémát.

Az eMAG néhány hete indította Fast refund szolgáltatását, amivel akár 30 percen belül visszakapható az esetleg nem megfelelő méretű (vagy bármilyen más hibájú) termék vételára. Ha a vevő online bankkártyával fizetett, és 30 napon belül meggondolja magát, akkor gyakorlatilag csak az automatánál kell leadnia a terméket, és már vissza is kapja az azért kifizetett összeget.