A Balaton vízállása viszonylag alacsonynak mondható a napokban, fontos azonban, hogy nem szélsőségesen. Az átlagvízállás jelenleg 86 centiméter körüli, ami az egy éve mértnél ugyan 20 centivel alacsonyabb, viszont az elmúlt 100 évben már több tucatszor megesett, hogy ennél is kevesebb víz volt nyár közepén a Balatonban.

A szezon végére, azaz szeptember 1-re 76-80 centis átlag vízállásra számítanak a szakemberek, ami a 2003-as 23 centiméteres negatív rekordhoz képest kimondottan magasnak mondható – mondta Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivője a rádiónak.

A Velencei-tóban egyre kevesebb a víz

A Velencei-tó helyzete rosszabb, az ugyanis már eleve alacsonyabb vízszintről indította az évet, miután a tavalyi nagy esők jelentős részt elkerülték vízgyűjtő területét. A tó jelenlegi átlag vízállása 67-68 centiméter körül van, ami alig több, mint a valaha mért legalacsonyabb, az 1949-bes 63 centiméteres vízállás.

A Napi.hu július 3-én számolt be arról, hogy z alacsony vízállás és a hőség miatt oxigénnel dúsítják Velencei-tavat, ezzel a halpusztulást lehet megelőzni. A vízügyi igazgatóság megkezdte az oxigéndúsítást, amire elsősorban a a halpusztulás megelőzése érdekében van szükség.

A levegőztető gép másodpercenként egy köbméter vizet forgat meg, négy nagy teljesítményű szivattyúból áll, ami egy úszóponton áll. A gép kompresszorával összesen több mint száz méter hosszan juttatnak oxigént a vízbe. Az egyik berendezés az Agárdi Park Strandon javítja a minőséget, de levegőztető van még Gárdonyban a Határárki kikötőnél és Velencén az északi kanyarban is.

A Velencei-tóból tavalyi is sok víz "tűnt el", igaz, idén tavaszra javult a helyzet. A májusi 100 centis vízálláskor Bíró Tibor, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense és dékánja a Napi.hu-nak azt mondta: a 100 centis érték kedvezőbb a tavaly nyári 70 centi körüli mélypontokhoz képest, azért még mindig sok hiányzik belőle. Akkor a szakember hozzátette: persze nyáron, nyár végéig sok minden változhat. Ha hiányozni fog a csapadék, akkor könnyen lejjebb mehet a vízszint elsősorban a párolgási veszteség miatt.

El kell fogadni, hogy ez egy olyan tó, amely hajlamos a szélsőséges vízállások produkálására, szabályozás nélkül akár a kiszáradásra is. Utóbbitól azonban nagyon messze vagyunk - mondta májusban Bíró Tibor.

Mi most a helyzet a Tiszán és a Dunán?

A Tisza vízállása is távol van az ideálistól. Jelenleg Szolnok környékén a legalacsonyabb, ahol az utóbbi napokban már megdőlt a valaha mért minimumvízállás. A szóvivő szerint erre a folyó felső szakaszán több helyütt is jó esély van, például Kiskörénél.

A gazdák vízkivételi kéréseit  szerda reggel óta már az Országos Műszaki Irányító Törzs, az OVF védelmi szervezete koordinálja. Figyelembe kell venni ugyanis a Tisza alacsony vízállását, mert utánpótlásra egyelőre nem lehet számítani.

A Dunán kicsit megnyugtatóbb a helyzet. Bár itt is nagyon alacsony a vízállás, a következő napokban viszont várható némi csapadék a vízgyűjtőjén, így még kicsit emelkedhet a vízszint.

Hivatalos közlemény is érkezett

A vízügyes műszaki beavatkozások mellett a vízhasználók együttműködése is nélkülözhetetlen az aszályhelyzet kezeléséhez - közölte pénteken az OVF.

Elsődlegesen műszaki beavatkozásokat, a Tisza-Körös völgyi Együttműködő Vízgazdálkodási Rendszer (TIKEVIR) finomhangolását, valamint a felhasználókkal egyeztetett, ütemezett öntözési menetrend kialakítását végzi a vízügy Műszaki Irányító Törzse a drasztikusan megnövekedett vízigények kielégítése érdekében. Az aszály súlyosbodása miatt a Duna, a Balaton és a Velencei-tó helyzetét is kiemelten kezeli a vízügy.

Az országos koordináció biztosítására Láng István, az OVF, egyben az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) vezetője szerda reggel 8 órától elrendelte az OMIT vízhiány elleni készültségi működését.

Az elmúlt 24 órában az ország területén nem hullott csapadék. A maximális-hőmérséklet az aszállyal leginkább érintett területeken (Tiszántúl, Duna-Tisza köze) 35-38 Celsius-fok között alakult. Az előrejelzések szerint a következő napokban fokozódik a hőség, a rendkívüli aszállyal jellemezhető országrészen szombaton a 40 fokot is elérhetjük. Ráadásul a következő 6 napban sem a Tisza felső vízgyűjtőjén, sem hazánkban nem várható számottevő eső, ami tovább súlyosbítja a vízhiányos helyzetet.

Jelenleg az ország 12 vízügyi igazgatóságából 9 területén van érvényben vízhiány elleni védekezési készültségi fokozat: 4 db vízhiánykezelő körzetben I., 9 körzetben II. fokú, és 18-ban van a legmagasabb, III. fokú a készültség.

Jelenleg a legfontosabb cél Szolnok ivóvízének biztosítása a Tiszából oly módon, hogy közben a Tisza-tóból is biztosítani kell a mezőgazdasági vízszolgáltatáshoz, valamint az ökológiai és turisztika fenntartásához szükséges vizet. Ennek érdekében szakembereink szabályozzák a Tisza-tóból a Nagykunsági-, illetve a Tiszafüredi-főcsatornába leadott vízmennyiséget, miközben gondoskodnak arról is, hogy a Nagykunsági-főcsatornából a Hármas-Körös vízgyűjtőjébe megfelelő mennyiségű víz jusson - írta az OVF.

A hőség fokozódásával a rendkívüli aszályhelyzettel sújtott területek egyre tolódnak az ország nyugati felébe, ezért a vízügy munkatársai továbbra is kiemelten figyelik a Duna, valamint a Balaton és a Velencei-tó helyzetét.

A Ráckevei-Soroksári-Duna-ág vízpótlása már július 13. óta zajlik a Kvassay- és a Tassi- zsilipek szivattyúi segítségével, de amennyiben szükséges, mobilszivattyúkat is üzembe állítanak.

A Balaton átlag vízállása ma reggel 86 centiméter volt.

Az élővilág védelme érdekében július 20. óta folyamatos zajlik a Velencei-tó levegőztetése: minden reggel 4 és 10 óra között egy nagy teljesítményű uszályos és három úszó munkagépre szerelt mobil eszköz dolgozik. A tó vízállása ma reggel 67 centiméter volt, ami mindössze 4 centiméterrel magasabb a valaha mért legkisebb vízszinttől, és az előrejelzések szerint valószínűleg a hónap végén új negatív rekord születik.

Mindez azonban, bár ez a fürdőzést, a rekreációs használatot akadályozza, a Velencei-tó szempontjából természetes esemény, ugyanis egy esetenként kiszáradó tóról van szó.

A vízügy rendkívüli aszályhelyzet miatt felállított Műszaki Irányító Törzse mindaddig működik, amíg azt a szakemberek a vízhiány miatt indokoltnak tartják - olvasható a friss közleményben.