A napokban Dunakeszin, a Duna-part északi szakaszán csapott le egy farongáló: több vízparti fába is mélyen belevágott, így több tíz millió forintnyi kárt okozva – értesült az Index.

A lap úgy tudja, hogy már született rendőrségi feljelentés az ügyben, valamint a hatóságok elvégezték a helyszíni szemléket is. A terület, ahol a frissen tönkretett fák találhatók állami tulajdonban vannak, annak kezelője a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság.

A dunakeszi Duna sor északi szakaszán több, vízparton álló fa törzsét körülbelül egy méter magasságban teljes keresztmetszetben átvágták: ezzel pedig a fák életfolyamataiban a szállítószövetek átvágásával visszafordíthatatlan károkat okoztak – közölte Tóth Eszter főkertész, hogy egész pontosan milyen kár keletkezett a megrongált fákban.

A szakember hozzátette: biztonsági szempontból szükséges a fák kivágása, ezt az illetékes vízügyi igazgatóság fogja elvégezni.

A Blaha Lujza téren a páfrányfenyőt vette célba a rongáló

Bardóczi Sándor, Budapest főtájépítésze a hét elején posztolt arról, hogy valaki letörte a Blaha Lujza téri páfrányfenyőt. Bardóczi Sándor szerint egy földlabdával lehorgonyzott, többször iskolázott ginkgo fa ment tönkre a közelmúltban felújított és átadott Blaha Lujza téren, amelynek az ültetése nagyságrendileg 250 ezer forint.

Ugyanakkor ehhez még hozzáadódik az előző, megrongált fa kiszedésének költsége. A hét közepén azonban pozitív fordulat történt az ügyben: az elkövető jelentkezett a fővárosi önkormányzatnál, megbánta tetteit és vállalta az új fa elültetésének költségeit – közölte Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere.