Pintér Sándor belügyminiszter munkaértekezletén komoly felvetésként hangzott el, hogy a béremelés harmadik lépcsőjét megkapja az egészségügyi ágazat, de ez differenciáltan kerül kiosztásra. A MOK nem fogadja el a béremelés menetének megváltoztatását. A miniszterelnökkel kötött bérmegállapodás minden orvost feltétel nélkül megillető alapbéremelés, mely törvényben rögzített - hívják fel a figyelmet rövid közleményükben, amelyet az MTI Országos Sajtószolgálata jelentetett meg.

Az eseményen ugyanis elhangzott, hogy az orvosi bérek jövő évben esedékes további 10 százalékos emelését az intézményvezetők fogják szétosztani teljesítményarányosan. 

Mint emlékezetes: a kormányzat még 2020-ban döntött az orvosok három lépcsőben megvalósuló bérrendezéséről, amely a Magyar Orvosi Kamara által összeállított bértáblára épült. Ezzel három évre húzták szét az orvosok járandóságának növelését, amelyet Gulyás Gergely összesen 120 százalékosra becsült korábban. A béremelés most vitatott utolsó lépcsője 2023 január 1-én lesz esedékes.

A béremelési programok keretében egyébként 2022 januárjától az orvosok bére átlagosan 28,5 százalékkal emelkedett, a program több mint 18 ezer orvost érintett, köztük a háziorvosi és fogorvosi praxisokban dolgozókat is.