Magyarország kedvező járványügyi helyzetére tekintettel az országos tisztifőorvos május elsejével visszavonta a kötelező maszkviselésre vonatkozó határozatát – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK).

Hétfőtől az egészségügyi és a szociális intézményekben sem a dolgozóknak, sem a látogatóknak nem kell maszkot hordaniuk.

A kórházigazgatók saját hatáskörben továbbra is dönthetnek a kórházat vagy a kórházon belül bizonyos osztályokat érintően a kötelező maszkhasználatról.

 

Megtalálhatták a koronavírus eredetét

A kínai Vuhan piacának nyestkutyáira utalnak a koronavírus-világjárvány eredetét kutatók új adatai. Bővebben>>>

Sehol nem emelkedik a koronavírus a szennyvízben

Az NNK honlapján olvasható, hogy a szennyvíz koronavírus-örökítőanyag koncentrációja országos átlagot tekintve további csökkenést mutat.

Csökkenő a tendencia a vizsgált budapesti agglomerációs településeken, valamint Miskolcon, Pécsett, Salgótarjánban, Székesfehérváron, Szekszárdon, Szolnokon és Szombathelyen.

A mintavételi helyek többségét stagnáló értékek jellemzik, míg emelkedés egyetlen helyszínen sem figyelhető meg. A SARS-CoV-2 örökítőanyag koncentrációja két városban – Győrben és Szombathelyen – a mérsékelt, a többi 20 településen pedig az emelkedett tartományba esik.