Az éghajlatváltozás és annak következményei jelentik a legnagyobb kihívást az emberiség számára - véli a magyarok 80 százaléka.

Az Európai Beruházási Bank (EBB) felmérésében arra keresték a választ, hogy miként ítélik meg az emberek az éghajlatváltozást, és mire számítanak, milyen intézkedéseket fog hozni országuk az éghajlatváltozás leküzdése érdekében. 

A válaszadók többsége aggódik az éghajlatváltozás miatt, de a különböző demográfiai kategóriákban ez is eltérő. A 15–29 év közötti válaszadók esetében 81 százalék, míg a 65 év felettiek körében 87 százalék.

A többség (87 százalék) úgy érzi, hogy az éghajlatváltozás hatással van mindennapi életére - ez jóval meghaladja a 77 százalékos európai átlagot.

Sokan emellett úgy gondolják, hogy őt jobban aggasztja a klímavészhelyzet, mint a kormányát. Ennek következtében meglehetősen szkeptikusak azzal kapcsolatban, hogy képes-e országuk véghez vinni egy ambiciózus zöld átállást.

Csupán 51százalék véli úgy, hogy Magyarország 2050-ig a Párizsi Megállapodásban vállaltaknak megfelelően drasztikusan csökkenteni tudja szén-dioxid-kibocsátását. 

Ennek következtében a magyarok kétharmada pártolna szigorúbb kormányzati intézkedéseket, amelyek előírnák az emberek magatartásának megváltoztatását.

A magyarok többsége a klímavészhelyzet kezelése érdekében a megújuló energiaforrásokat pártolja. A megújuló energiaforrások támogatottsága különösen erős a 64 év feletti magyarok körében - írják. 

Összességében elmondható az is, hogy a legtöbb válaszadó az európai átlaghoz képest (69 százalék) jobban támogatná, ha adót vetnének ki a globális felmelegedéshez leginkább hozzájáruló termékekre és szolgáltatásokra. Még az alacsony jövedelmű válaszadók 73 százaléka is támogatna egy ilyen rendelkezést.