A tudományos fokozattal rendelkező oktatók munkáját vizsgálva kiderül, hogy a teljes állásúak 60 százalékát hét intézmény foglalkoztatja, ezzel is erősítve a nagy hagyományú egyetemek (ELTE, Debrecen, Szeged, Pécs, Műegyetem, Semmelweis, Pázmány) szakmai bázisát.

Az oktatói rangsorban azok a felsőoktatási intézmények szerepelnek jól, ahol nemcsak a legnagyobb számban, de a legnagyobb arányban is tudományos fokozatot szerzett oktatókat foglalkoztatnak. S bár egyre inkább Budapestre koncentrálódik a felsőoktatás, jeles oktatói gárda dolgozik vidéken is: az oktatói rangsor első tíz helyéből hatot vidéki egyetem foglal el - derül ki a lap különszámából.

A hallgatói kari rangsort például a Corvinus vezeti, de olyan szakintézményeknek, mint például a Műegyetem vagy az Állatorvostudományi Egyetem, egyes karai is kiváló diákok célpontjai, nem is beszélve az ELTE-ről, amelynek az első tízben öt kara szerepel. 

Budapest a fókuszban

A hallgatói koncentrálódást jelzi, hogy a nagy hagyományú fővárosi egyetemekre törekszik a továbbtanulók közel fele, s általában is a felvételiző diákok legjobbjai. Ez annyira meglátszik a hallgatói kari rangsoron, hogy az első vidéki kar csak a 18. helyre tudott kerülni.

A nappalis alapszakokra felvettek pontátlaga a budapesti karokon roppant magas: a Corvinuson 457 pont. Ennél csak a Semmelweis Általános Orvostudományi Karára jelentkező diákok teljesítettek jobban, 459 átlagponttal.
Az orvosi egyetemekre vidéken is kiváló teljesítményű diákok pályáztak, az átlaguk elérte a 430 pontot, amivel kimagaslanak a vidéki egyetemi karokból. A jogi karoknál a legjobb diákok Budapestre, az ELTE-re és a Pázmányra törekszenek: az ELTE-n 429, a Pázmányon pedig 418 volt a felvettek átlagpontszáma. 

Az ELTE a legjobb egyetem

Az idén az ELTE lett az első az összesített intézményi rangsorban, méghozzá úgy, hogy az oktatói és a hallgatói intézményi listát is vezeti.

Az első tízben az intézmények között három vidéki egyetem is található, talán nem véletlenül a Debreceni Egyetem, a Pécsi és a Szegedi Tudományegyetem. Egyre jobban teljesítenek az egyházi egyetemek: a Károli és a Pázmány is bejutott az első ötbe.

A gazdasági képzésterületi hallgatói rangsort a Corvinus vezeti, de egyre inkább felnő mellé az ELTE Gazdaságtudományi Kara. A műszaki képzésben a legjobb hallgatók a Műegyetemre mennek, a rangsor első öt helyét ennek az intézménynek a karai foglalják el - derül ki a HVG különszámából.