A szakszervezetek levélben fordulnak Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszterhez, és ebben a 250-300 ezer áruházi alkalmazott nevében arra kérik a kormányt, hogy sürgős intézkedéssel avatkozzon be a kiskereskedelemben elmérgesedett munkaerőhelyzetbe - mondta Bubenkó Csaba, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke. Úgy vélte, ősszel várhatóan tovább nő a lakossági fogyasztás, amelynek kiszolgálására már most sincs megfelelő állománnyal felkészülve több nagy áruházlánc.

Bubenkó Csaba felhívta a figyelmet, miközben a kimutatások szerint az e területen dolgozók leterheltsége 40 százalékkal nagyobb az átlaghoz képest, és egy ember jellemzően kettő munkáját látja el a kasszánál, a raktárban, a bevásárlótérben, a statisztikák is azt mutatják, hogy az élelmiszerboltokban az idén még kevesebben dolgoznak, mint 2016-ban - írja az MTI.

Az átlag alatti bérek mellett az elmúlt években az is fokozta a létszámhiányt, hogy a láncok a bővülő eladásokat a lehető legkevesebb dolgozóval, munkakörök összevonásával, műszakok megszüntetésével igyekeztek kiszolgálni - mondta. Ez mostanra a kereskedelmi alkalmazottak kóros leterheltségéhez, több területen bérfeszültséghez, a képzett munkatársak elvándorlásához vezetett.