Az előválasztás második fordulója előtt a hat együttműködő ellenzéki párt közös listája a teljes, választókorú népességen belül egy százalékponttal vezet a Fidesz–KDNP előtt, az ellenzék 39, a kormánypárt pedig 38 százalékon áll - írja az atv.hu az IDEA Intézet szeptember végén és október elején készült reprezentatív mérése alapján.

Az IDEA kutatásából kiderül, hogy a választáson legaktívabbnak számító, biztos szavazó pártot választók rétegében ugyanakkor történt elmozdulás: míg június óta a Fidesz–KDNP vezetett ebben a szűk rétegben, most teljesen kiegyenlítetté vált a két politikai tömb támogatottsága.

Az intézet szerint ez a versenyhelyzet úgy következett be, hogy a kormánypárt listájának támogatottsága 2 százalékponttal csökkent, miközben az egyesített ellenzéki lista választottsága ugyanennyivel emelkedett. Mint írják, az ellenzéki lista az előző hónapban átlendült a mélypontján, és minimálisan növekedni tudott.

A választáson biztosan résztvevő preferenciával rendelkezők körében a parlamenten kívüli kisebb pártok együttes támogatottsága 6 százalék, ami megegyezik az egy hónappal korábban mért értékkel. Az ellenzéki pártok közül a DK és a Momentum Mozgalom is 1‒1 százalékponttal növelni tudta a támogatottságát (12, illetve 6 százalék), míg az MSZP immár két hónapja stabilan parlamenti belépési küszöbön áll.

A Jobbik választottsága ugyanakkor 1 százalékponttal csökkent, 9-ről 8 százalékra. A teljes népességen belül a Párbeszéd és az LMP támogatottsága nem változott (2 - 2 százalék).

Az ellenzéki pártok mechanikusan összeadott össztámogatottsága 35 százalék a teljes választókorú népesség szegmensében, vagyis 2 százalékponttal magasabb, mint a Fidesz−KDNP-é.

A parlamenten kívüli Magyar Kétfarkú Kutya Párt és a Mi Hazánk Mozgalom egyaránt kettő, illetve három százalékot kapna egy most vasárnap esedékes parlamenti választáson.

Az ismeretlen preferenciájúak (nem tudja melyik pártra szavazzon, nem mondja meg, hogy melyik pártra szavaz, illetve semmiképp sem menne el) aránya 27 százalék - derül ki a felmérésből.