Az energetikában az elmúlt időszakban szemtanúi lehettünk egy nyugodtnak mondható 5-10 évnek, már ami az árakat illeti. "Ugyanakkor azt is látni kell, hogy az árak nem az orosz-ukrán háború kitörése óta kezdtek el drasztikusan emelkedni. 2021-től már megfigyelhető volt egy folyamatos áremelkedés, igaz, az még kisebb mértékű volt, mint az idei" - mutatott rá a Napi.hu videós podcastjának vendége, Tóth Zoltán, az E.ON egyedi ügyfél és települési megoldások értékesítési vezetője.

Jellemzően azok a vállalatok kezdtek energiahatékonysági beruházásokba, amelyeknek eleve magas volt az energiaköltségük. Másik ösztönző lehetett akár anyavállalati elvárás is, hogy a cégek érdemben csökkentsék a széndioxid-kibocsátásukat. Azok a piaci szereplők invesztáltak még, amelyek hosszú távon tervezték a fenntarthatóságot

- vázolta a helyzetet az E.ON szakértője, Tóth Zoltán, megjegyezve: saját cégüknél is a hosszú távú fenntarthatóság az egyértelmű prioritás. Az energetikai piac nehezen írható körül, mivel dinamikusan változik. Öröm az ürömben, hogy most kifejezetten nagy a kereslet az energiahatékonyságot növelő megoldások iránt.

Azok a cégek, amelyek eljutnak az energetikai felülvizsgálatig, partnerként tekintenek az E.ON-ra. Sok cég viszont azonnali megoldást akar, ami azért sem szerencsés hozzáállás, mert a nagyobb beruházások esetében a tervezési, a kivitelezési és az engedélyeztetési idő akár másfél év is lehet. "Érdemes volt az energiahatékonysági beruházásokat idejében betervezni, erre a mostani energia-veszélyhelyzet minden eddiginél élesebben rávilágított" - jegyezte meg Tóth Zoltán.

Milyen út vezethet az energiafüggetlenséghez és a fenntarthatósághoz Magyarországon?

  • Mi fán terem az elektrifikáció?
  • Melyik a legolcsóbb energia?
  • Hány évre terveznek egy naperőműves beruházást a cégek?
  • Mire álltak át a szállodaipari vállalatok három évvel ezelőtt?

Mindegyik kérdésre választ kapunk a videós podcastból.