A szervezet megkötötte az MVM jogszabályban kijelölt kereskedő-leányvállalatával a vonatkozó keretmegállapodást, illetve a szállítási szerződést. A különleges földgázkészletet a rendeletben meghatározott mérték és anyagi forrás erejéig halmozzák fel – közölte Bártfai Béla vezérigazgatótól a  napilappal.

Az MSZKSZ a november 1-i határidőre - szintén az MVM-cégtől - a jogszabályban előírt, 1,2 milliárd köbméterig visszapótolja az ország "normál" biztonsági gázkészleteit is.

Az új, különleges gázkészlet, a július végi jogszabályában rögzített, körülbelül 740 millió köbméteres mennyiségének az szab határt, hogy az állam e célból legfeljebb 1,85 milliárd eurós, az MSZKSZ által felveendő hitel visszafizetésére vállal garanciát. Az MVM szállításai folyamatosak, alkalmazott díjai pedig a tőzsdei árakhoz igazodnak. Bártfai szerint a fűtési szezonig, vagyis október végéig a teljes, államilag biztosított összeg elköltésével befejeződhet a különleges készlet felhalmozása.

Az MSZKSZ emellett a „normál” biztonsági készletek felhalmozását is végzi Honlapjuk tanúsága szerint ennek szintjét az év eleji, 891 millió köbméterről augusztusra 1085 millió köbméterre emelték. A szabályok november 1-re 1200 millió köbméteres szintet írnak elő - ezt várhatóan el is érik.

Mi a helyzet az olajkészlettel?

A kormány az üzemanyag-piaci zavarok enyhítése érdekében idén több alkalommal elrendelte a biztonsági olajtermék-készetek felszabadítását is.

Júniusban az OMV hazai hálózata számára a tartalékokból 18 millió liter benzin és 29 millió liter gázolaj megvásárlását tették lehetővé az osztrák olajcég számára. Az eredeti rendelet szerint az OMV-nek az általa igénybe vett mennyiség 40 százalékát augusztus, 60 százalékát pedig október végéig kellett volna visszapótolni. Az új határidő immár egységesen 2022 vége. (A schwechati finomító októberben indulhat újra.)

Majd július végén a kormány további 184 millió liter gázolajat ajánlott fel a vésztartalékokból a hazai benzinkutaknak, kedvező, 292,6 forintos literáron. Ezt az igénylő cégek számára mára teljes egészében leszállították. (A legnagyobb mennyiség a Molhoz került.) A visszapótlásról az MSZKSZ-nek a jogszabály szerint 2023 március végéig kell gondoskodnia. A beszerzési pályázatot tegnap írták ki.

Az MSZKSZ adatai szerint a biztonsági nyersolaj-, illetve olajtermék-készletek jelenleg az ország 73 napnyi fogyasztását fedezik. Bár ez alacsonyabb a Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) által előírt, 90 napnál, Bártfai Béla szerint a szervezet – az európai energiapiaci helyzetre tekintettel – idén bizonyosan nem kéri számon az eredeti szint elérését.