A Legfőbb Ügyészségtől kikért adatok alapján a 2014-es és a 2018-as választáson adott állami támogatásokat érintő csalások ügyében 25 esetben emeltek vádat és eddig 33 jogerős ítélet született - írja a Népszava. A válaszból arra lehet következtetni, azért magasabb a jogerős elítélések száma, mert egy embert több ügy miatt is elítélhettek.

Az ajánlóívek meghamisítása ügyében 42 esetben emeltek vádat és 21 elítélés született az elmúlt hat évben. Összehasonlításképp: a hvg.hu tavaly 541 állami támogatást kapott kamupárt-jelöltet számolt össze, nagy többségük végül még annyi szavazatot sem szerzett, mint ahány szignó az ajánlóívükön szerepelt.

A 2018-as választáson indult 14 kamupárt hárommilliárd forint támogatáshoz jutott hozzá. Ennek a pénznek a jelentős részét vissza kellett volna fizetniük, mert a voksoláson a jelöltjeik nem érték el a két százalékot, a listájuk pedig az egy százalékot sem. A korrupció ellen küzdő portál, a K-Monitor által tavasszal az államkincstártól kikért adatok alapján a 2018-as kamupártoktól egyetlen fillért sem tudtak behajtani két évvel a választást követően sem.