háború beköszöntekor már majdnem kihevertük a pandémiás sokkot, most azonban úgy néz ki, nem szabadul az emberiség az új típusú koronavírusoktól, sőt, globálisan újabb járványhullám fenyeget

A gonosz istennő

Eris a viszály és a veszekedés gonosz istennője a görög mitológiában. Az eris és az echitra szavak szorosan kapcsolódnak egymáshoz. Az ehtraa ellenségeskedést fejez ki egy másik emberrel szemben, míg az eris civakodást, veszekedést, széthúzást jelent.

Az elmúlt hetekben egyre több országban, például az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban, Kanadában, Indiában, Dél-Koreában, Japánban és Kínában is dinamikusan terjed az omikron új leszármazottja, a Covid-Eris, más néven EG.5 vírusvariáns, amely idehaza is fertőz már. A szakértők szerint ezúttal kevésbé kell olyan komplikációktól tartani, mint a lélegeztetőgépre kerülés vagy a halál, mert a vírus legyengült, bár a lakosság immunológiai védelme folyamatosan csökken.

Nincs szakember, aki megmondaná, mi következik

Egész Európában, így Magyarországon is elterjedhet a legújabb omikron variáns az őszi-téli vírusos időszakban, amelyet 10 százalékos aránnyal július végén azonosítottak Angliában, míg Ázsiában már a megbetegedések 20 százalékát okozza. Az Eris elnevezésű vírustörzs drasztikusan, egy hónap alatt 12 százalékkal meglökte a kórházba kerülők számát, és már jelen van hazánkban is, bár még kérdés, milyen arányban – közölte a napokban Boldogkői Zsolt, a Szegedi Tudományegyetem Orvosi Biológiai Intézetének igazgatója. 

A biológus kijelentette: nincs olyan szakember, aki pontosan meg tudná mondani, mi történik majd a következő hetekben.

Nyilván a vírus nem ismeri az országhatárokat, az új variáns valószínűleg elterjed, de még nem lehet tudni, hogy mennyire fogja megemelni a kórházba kerülések számát. De én azt mondanám, szinte kizárt, hogy olyan komoly következményei legyenek, mint amiket a második és a harmadik járványhullámban tapasztalhattunk – fogalmazott az az InfoRádióban

Gyorsabban terjed, mint az eddigi vírusmutánsok

Az MTA doktora rámutatott: a jelenlegi tünetek nem súlyosabbak a korábbiaknál, náthaszerűek, viszont az Eris gyorsabban terjed, mint az egyébként is tempós eddigi omikron variánsok.

Az olyan nagyon komoly tünetek, mint a légszomj, a szaglás elvesztése vagy a láz, már nem annyira jellemzőek, bár megjelennek, de sokkal kisebb arányban. Ez a vírus kevésbé okozhat olyan komplikációkat, mint a lélegeztetőgépre kerülés vagy a halál – mondta Boldogkői Zsolt, aki szerint viszont már kedvez a vírus terjedésének az esős időjárás okozta nedves és párás levegő, illetve a szokásosnál kisebb UV-sugárzás. Ugyanakkor még nincs nagyobb nyári járvány és vélhetően a következő hónapokban nem kell majd „össznépi oltásprogramot” szervezni.

Élen az Egyesült Államok

Az USA-ban már dominánssá vált az új omikron variáns, a legfrissebb adatok szerint a gyorsan terjedő Eris/EG.5 a fertőzések 17,3 százalékát teszi ki, ezen belül a sürgősségi ellátások száma közel 22 százalékkal nőtt. A legtöbb pozitív COVID-19-teszttel rendelkező államok között jelenleg New York, New Jersey és a déli államok szerepelnek, míg a kórházi kezelések száma a déli régiókban a legszembetűnőbb, beleértve a Virginia állambeli Alabama megyéket és Louisiana-t – közölte az Everyday Health.

A WHO figyel, az USA az őszi vakcinakört várja 

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is „érdeklődésre számot tartó” variánsnak titulálta Erist, a turbógyorsaságú mutánst, bár úgy véli, a vírus viszonylag alacsony szintű közegészségügyi veszélyt hordoz – igaz, a fertőzőképessége magas és képes kikerülni az immunvédelmet

Eddig még nem kötötték az új omikronfajtához a Covid–19 lefolyásának súlyosbodását, ugyanakkor az Egyesült Államok Betegségellenőrzési és Megelőzési Központjának igazgatója a Reuters-nek azt mondta: apró változásokat látnak a korábbi változatokhoz képest. 

Az Eris is még érzékeny az oltóanyagokra, a gyógyszerekre, és a tesztek kimutatják – jelezte Dr. Mandy Cohen. Kiemelte: a COVID-19 vakcinagyártók már elkészítették az oltóanyaguk új verzióit, amelyeket az év elején domináns, úgynevezett XBB.1.5 alváltozatra frissítettek, hogy jobban hasonlítsanak a keringő vírusra.

Arra számítunk, hogy a legtöbb ember számára elérhetővé válnak a frissített vakcinák szeptember harmadik vagy negyedik hetébenmondta, bár az engedélyeztetés még hátravan.

Elő a maszkokkal!

A kaliforniai Stanford Egyetem fertőző betegségekre szakosodott professzora, Dean Winslow szerint az 50 évesnél idősebbeknél esélyesebb lehet a kórházi kezelés szükségessége, akár az intenzív ellátás, lélegeztetőgép. Azok is veszélyeztetettek, akik immunszuppresszív gyógyszereket szednek vagy immunhiányosak, illetve túlsúlyosak, gyermeket várnak vagy nemrégiben szültek, és növelik a kockázatokat a krónikus tüdő-, vese- vagy szívbetegségek. Akiknél magas a fertőzés kockázata, viseljenek maszkot, vegyék fontolóra a nyári programjaik, őszi utazási terveik módosítását, de nem kell azonnal lemondani ezeket. A veszélyeztetettek választhatják a szabadtéri étkezési lehetőségeket, kerüljék a beltéri rendezvényeket, és például repülés közben, középületekben viselhetnek maszkot, vigyenek magukkal Covid-tesztet, és legyenek tisztában azzal, hová fordulhatnak, ha elkapják a koronavírust – tanácsolja a CNN orvosi elemzője, Dr. Leana Wen.

Felerősödnek a poszt-Covid tünetek

Úgy tűnik, hogy a korábbi védőoltások és átvészelt fertőzések következtében az emberek már szereztek bizonyos fokú védelmet a koronavírussal szemben, így – a jelenleg cirkuláló variánsok esetén – egyre kisebb az esélye annak, hogy valaki Covid–19 miatt elhalálozzon. Azonban az idős korúak és a károsodott immunrendszerű egyének továbbra is fokozott veszélynek vannak kitéve – hívta fel a figyelmet Dr. Budai Marianna szakgyógyszerész az Egészségkalauz szakportálon. 

Mint kifejtette, a jelenlegi álláspont az, hogy az Eris nem lesz veszélyesebb az eddigieknél, de számos új megbetegedést okoz a közeljövőben, ezért nőni fog a kórházba kerülők száma, és többeket poszt-Covid tünetek kínoznak majd az átvészelt fertőzést követően. A „viszálykodó” vírus tünetei már ismerősek: köhögés, láz, hidegrázás, légszomj, gyengeség, izomfájdalmak, fejfájás, orrfolyás, szaglásvesztés, illetve az ízérzés zavara egyaránt felléphet a betegséggel járó panaszok között.

(Thurzó Katalin)