Nőtt a fizetésemelésben gondolkodó cégek aránya. Jelenleg a cégek 41 százaléka készül fizetésemelésre, terveik szerint átlagosan 4,2 százalékkal magasabb bért adnak jövőre. Ez az arány figyelemre méltó, mert utoljára nyolc évvel ezelőtt volt ennél magasabb a béremelést tervező kkv-k aránya - mondta Kovács Viktor Zoltán, a K&H kkv marketing főosztály vezetője. (A bank felmérése a 2017-es nagy minimálbér-emelés bejelentését megelőzően készült.)

A cégmérettel párhuzamosan a magasabb bér esélye is nő: míg a mikrovállalkozások 38 százaléka készül emelni a fizetéseket, addig a kisvállalkozásoknál 44, a középvállalkozásoknál pedig már 49 százalék az arány. A különböző ágazatok közül az ipari cégek emelkednek ki, közülük csaknem minden második cég készül béremelésre.

A hazai vállalkozások többsége a jelenlegi létszámmal akar működni a következő egy évben, azonban enyhén (18-ról 22 százalékra) nőtt a létszámbővítésben gondolkodó vállalatok száma. A legtöbben 1-4 fős bővítésben gondolkodnak.

Az ország különböző pontjain továbbra is eltérő az elhelyezkedés esélye. Míg Nyugat-Dunántúlon minden negyedik kkv keres új munkaerőt, addig Észak-Magyarországon 16, Dél-Dunántúlon pedig 13 százalék ez az arány.

A K&H és a GfK 2004 óta folyamatosan készített negyedéves bizalmi index kutatása keretében 500, magyarországi székhelyű, kétmilliárd forint éves árbevétel alatti társaság üzleti döntéshozóit kérdezik meg.