Angela Rodríguez, a spanyol esélyegyenlőségi minisztérium helyettes vezetője az ENSZ nőkkel szembeni hátrányos megkülönböztetés felszámolásával foglalkozó bizottságának keddi genfi ülésén jelentette be a terveket.

A felmérések azt mutatják, hogy a nők sokkal több időt töltenek háztartási munkával, mint a férfiak.

Az alkalmazás lehetővé teszi majd, hogy a háztartás minden tagja beírja a házimunkára fordított idejét.

Hasonlóan fog működni, mint az olyan alkalmazások, amelyeken a csoportok meg tudják osztani az étkezések vagy más kiadások költségeit – írja a CNN.

 

A nők október végétől ingyen dolgoznak

A nők átlagosan óránként több mint 17 százalékkal alacsonyabb bérért dolgoznak Magyarországon, mint a férfiak. Ez azt jelenti, hogy évente két hónapot ingyen dolgoznak. Az Egyenlítő Alapítvány szerint Magyarországon olyan törvényre van szükség, ami a bértranszparenciát szabályozza. Bővebben>>>

Szinte mindig a nőket terhelik

 

  • A spanyol nemzeti statisztikai intézet decemberben közzétett felmérése szerint a megkérdezett nők 45,9 százaléka mondta, hogy a háztartási munkák többségét ő végzi otthon,
  • míg a férfiaknak csak 14,9 százaléka nyilatkozott így.

 

Az applikációba a legkülönfélébb feladatok kerülhetnek bele. A mosogatás nyilvánvalóan ide illik, ami kevésbé egyértelmű, az a főzés előtti bevásárlás, az azt megelőző tervezés, receptkeresés.

Ez a szellemi terhelés szinte mindig a nőkre hárul, ezt mondják a felmérések

– mondta Angela Rodríguez.

Az alkalmazás, amely nyárra várhatóan elérhető lesz, nemcsak a párok, hanem a szülőkből és gyerekekből vagy lakótársakból álló háztartások számára is hasznos lesz a kormány szerint.

Ez egy szélesebb körű közös felelősségvállalási terv részét képezi Pedro Sánchez miniszterelnök baloldali kormányától, aki 2018-ban azzal az ígérettel került hatalomra, hogy a nemek közötti egyenlőség kérdésére fog összpontosítani.

„Ez a kormány egyértelműen elkötelezett az egyenlőség mellett. Ezt már sokszor hallották már tőlem: Spanyolország március 8-án megváltozott” – mondta 2018-ban, mielőtt úttörő jelentőségű, női többségű kabinetet nevezett ki.