Az elmúlt tíz év étrendkiegészítő-vizsgálatainak, illetve a sportolóknak szánt termékek tiltott hatóanyagai elemzéseinek tapasztalatait mutatták be a csütörtökön a a Hungalimentaria élelmiszer-biztonsági konferencián.

Horváthné Soós Erika, a független laboratóriumokat működtető Wessling Hungary Kft. szakembere szerint az étrend-kiegészítők piacán fogyasztószerek, a potencianövelők kifejezetten nagy kockázatú termékeknek számítanak, miközben a vitaminoknál és a probiotikumoknál alacsonyabb  a rizikó.

Mivel napjainkban is léteznek olyan gyártók, akik tiltólistán lévő anyagokat tartalmazó készítményeket forgalmaznak, a szakértő azt javasolja, hogy, ha valaki étrend-kiegészítőket, sportolóknak szánt termékeket vásárol, mindig gondosan tanulmányozza át a termék címkéjét. Onnan derül ki, hogy van-e tiltott szer a készítményben.

A szakember elmondta azt is, hogy a Nemzetközi Dopinggellenes Ügynökség (WADA) állásfoglalása alapján a kannabidiol 2018 óta nem tiltott. Ugyanakkor  szintetikus kannabidiol nem, de a kannabisz növényből kinyert kannabidiol tartalmazhat változó mennyiségben THC-t (tetrahidrokannabinol), ami továbbra is tiltott anyag. A Wessling több mint 10 év alatt 12 ezer vizsgálatot végzett el a gyártóktól és forgalmazóktól érkező különböző termékeken, köztük sok olyan készítménynél azt nézték, tartalmaz-e doppingszert. A jellemzően növényi kivonatok bevizsgálása során 271 mintából 85 pozitív esetet találtak THC-re, a szintén tiltott ephedrin és származékai esetében 14 gyártó termékeinél a bevizsgált 65 mintából 25 volt pozitív.